Depresija i problemi s pamćenjem mogli bi biti znak nedostatka jednog važnog vitamina - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Depresija i problemi s pamćenjem mogli bi biti znak nedostatka jednog važnog vitamina

Shutterstock

Nedostatak raznih vitamina u tijelu može izazvati različite probleme. Od manjka vitamina B12 pati puno ljudi, ali često ne prepoznaju simptome

Ako organizmu nedostaje vitamina B12, naše zdravlje će patiti, a gubitak energije bit će vrlo primjetan. Budući da igra ključnu ulogu u pretvaranju ugljikohidrata, proteina i masti u energiju, potreban je kako bismo iskoristili svu energiju dobivenu iz hrane.

Kako se nalazi u dostupnim proizvodima, nedostatak ovog vitamina nije česta pojava, ali postoje ugrožene skupine, poput vegetarijanaca, vegana i onih koji pate od anemije. Vitamin B12, koji se još naziva kobalamin, je topiv u vodi, a sadrže ga riba, meso, perad, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi.

Pripremate li pravilno hranu? Izbjegnite trovanje tijekom vrućih ljetnih mjeseci 

Njegova je ključna uloga štititi nas od anemije, tj. osigurati tijelu dovoljno crvenih krvnih zrnaca koje će prenositi kisik po cijelom tijelu. Stručnjaci zato savjetuju da se redovno provjerava razina ovog vitamina u organizmu, posebno ako imate problema s probavom, starite ili konzumirate alkohol. Najjednostavniji način je provjeriti putem krvnih pretraga.

Simptomi manjka B12

Često se simptomi nedostatka ovog vitamina pripisuju drugim razlozima pa obratite pažnju ako primijetite sljedeće:

1. Vrtoglavica

Ako često gubite ravnotežu i osjećate vrtoglavicu, posjetite liječnika. Vrtoglavica je često simptom niskog krvnog tlaka, što je česta posljedica manjka ovog vitamina.

Shutterstock

2. Problemi s vidom

Ovaj simptom može biti posljedica manjka ovog esencijalnog vitamina koji služi za pravilno funkcioniranje živaca. Nedostatak može oštetiti očni živac koji prenosi informacije i signale od oka do mozga.

3. Problemi s pamćenjem

Ne treba zanemarivati ovu promjenu jer može upućivati na probleme koji zahtijevaju pregled liječnika. Isto tako manjak vitamina B12 može rezultirati blagim oblikom demencije.

Ako volite smoothie, ovu supernamirnicu koristite što češće

4. Depresija

Iako nije potpuno jasno kako vitamin B12 utječe na razvoj depresije neke studije kažu kako se kod pacijenata primjećuje manjak tog vitamina. Iz tog razloga, terapeuti često propisuju vitamin B12 pacijentima s depresijom.

5. Proljev i nadutost 

Radi nedovoljne apsorpcije ovog vitamina, stanice u probavnom sustavu ne mogu primiti dovoljnu količinu kisika, što može voditi do problema kao što je proljev, nadutost, zatvor, gubitak apetita ili kilograma. 

Shutterstock

6. Slabost u mišićima

Slabost u mišićima je jasan simptom manjka vitamina B12 jer oni neće primiti dovoljno kisika kako bi mogli sudjelovati u svim dnevnim aktivnostima.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo