Dermatolog slavnih upozorava: Odmah bacite ruževe kojima je istekao rok trajanja! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Dermatolog slavnih upozorava: Odmah bacite ruževe kojima je istekao rok trajanja!

Prema riječima dermatologa brojnih slavnih zvijezda dr. Ajaya Rane, kad se proizvod pokvari, više ne štiti od stvaranja bakterija što može voditi k ozbiljnim bolestima.

Kao i svi drugi kozmetički proizvodi, ruževi također imaju rok trajanja; da, čak i ako nisu otvoreni. U prosjeku, marka vrhunskih ruževa traje između 12 i 18 mjeseci.

Postoji nekoliko načina da provjerite je li vašem ružu istekao rok trajanja:

  • Provjerite datum isteka.
  • Ima li čudan miris?
  • Pogledajte curi li iz njega vlaga.
  • Klizi li po usnama ili ne?
Shutterstock

Zašto je opasno koristiti ruž kojem je istekao rok trajanja

Korištenje ruževa kojima je istekao rok trajanja može uzrokovati razne bolesti, i zato je to važno shvatiti ozbiljno.

Prema riječima dermatologa brojnih slavnih zvijezda, dr. Ajaya Rane, kada se proizvod pokvari, više ne štiti od stvaranja bakterija. Ruževi kojima je istekao rok trajanja sadrže enterococcus faecalis, smrtonosnu bakteriju koja uzrokuje meningitis.

12 efektnih trikova kako se lijepo našminkati ako nosite naočale – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Svrbež i bol u području oko usta

Korištenje ruževa kojima je istekao rok trajanja može uzrokovati nelagodu i iritaciju, kao posljedicu kontakta s bilo kojom bakterijom ili drugim štetnim iritansima.

Glavni sastojci ruža za usne su lanolin, vosak i boja. Zbog složenog sastava lanolina lako je izazvati alergijske reakcije poput suhe i ispucale sluznice usana, a ponekad i svrbež ili laganu bol.

Shutterstock

Zdravstveni problemi poput zatajenja bubrega, anemije, pa čak i oštećenja mozga

Lanolin prisutan u ružu za usne kojem je istekao rok trajanja ima jaku adsorpciju. Može apsorbirati prašinu, bakterije, viruse i neke ione teških metala u zraku i prenijeti ih na usne. Kada ljudi piju vodu i jedu, mogu unijeti te štetne tvari u usta, koje mogu izravno ući u tijelo.

Boja od ugljenog katrana koja se koristi u svim ruževima za usne je kancerogena, a poznato je da sadržaj te tvari u ruževima premašuje dopušteni sadržaj u hrani.

Ruževi sadrže velike količine teških metala poput olova i kadmija. Korištenje ruža za usne kojem je istekao rok trajanja može dovesti do kroničnog trovanja olovom, uzrokujući probleme poput anemije, bolova u trbuhu, akutnog zatajenja bubrega i moždane neuropatije, upozorava dr. Rana.

Korištenje ruža kojem je istekao rok također može dovesti do tumora dojke

Konzervansi i štetne tvari poput BHA dokazano su kvazi-karcinogeni. Kada ružu istekne rok trajanja, te tvari mogu uzrokovati tumore dojke.

Shutterstock

Umjetni pigmenti u ruževima za usne mogu se transformirati u mutante pod ultraljubičastim zračenjem, što može uzrokovati rak. Ukoliko se nakon korištenja ruža za usne pojavi iritacija, crvenilo i svrbež na koži, odmah se obratite dermatologu, savjetuje dr. Rana.

Dakle, provjerite sve svoje ladice sa šminkom i odbacite one kojima je istekao rok!

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo