Zdravlje

Zdravlje

Djeca i mladi s dijabetesom trebaju vježbati, a na ove stvari obratite pozornost

Shutterstock

Tjelesna aktivnost povećava inzulinsku osjetljivost, poboljšava regulaciju glikemije, pridonosi sniženju krvnog tlaka i poželjnom odnosu masnoća u krvi (povisuje HDL, a snižava LDL kolesterol)

Premda se dijabetes tipa 2 uglavnom vezuje za stariju životnu dob, u današnje vrijeme od njega sve češće obolijevaju i mlađe osobe. Za razliku od ove vrste dijabetesa, kojeg uzrokuju pretilost i manjak tjelesne aktivnosti, dijabetes tipa 1 nastaje kao posljedica autoimunih procesa u organizmu, odnosno kada gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina.

Godišnje se u Hrvatskoj dijabetes tip 1 dijagnosticira kod približno 17 djece i adolescenata na 100 tisuća djece iste dobi, što znači da od ovog oblika bolesti godišnje oboli oko 130 djece.

Adolescente s dijabetesom tipa 2 treba poticati na umjerenu tjelesnu aktivnost u trajanju od najmanje 60 minuta na dan. Učestalost hipoglikemija vezanu za tjelesnu aktivnost mladih s dijabetesom tipa 2 niska je zbog bolje očuvanosti kontraregulatornih mehanizama. Ipak, u oboljelih koji su na terapiji inzulinom, realna je potreba da se njegova doza smanji.

Oprezno kada je u pitanju dijabetes tipa 1

Tjelesna aktivnost u djece i mladih s ovim tipom dijabetesa korisna je i treba je poticati uz minimalna ograničenja. Pritom treba voditi računa o tome da:

  • nosi povećan rizik za razvoj hipoglikemije tijekom aktivnosti, neposredno nakon nje ili odgođeno (tijekom noći ako se aktivnost provodi u poslijepodnevnim ili večernjim satima)
  • može rezultirati hiperglikemijom, osobito u djece sa slabom metaboličkom kontrolom

Kako bi se izbjegle opasne epizode hipoglikemije i/ili hiperglikemije tijekom tjelesne aktivnosti i nakon nje, potrebno je često ili kontinuirano kontrolirati koncentraciju glukoze u krvi prije početka tjelesne aktivnost, tijekom nje i nakon njezina završetka te prilagoditi dozu inzulina i/ili osigurati primjeren unos UH – objašnjavaju dr. Maja Cigrovski Berković i dr. Lana Ružić u svojoj knjizi “Šećerna bolest i tjelesno vježbanje”.

Bolesti modernog doba – dijabetes

Dijabetes je uzročnik mnogih bolesti pa i psihičkih poremećaja

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo