Zdravlje

Zdravlje

Dobra vijest je da bilježimo pad mortaliteta od raka dojke 

Više od 90 % oboljelih od raka dojke ima šansu za izlječenje ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, kada se diljem Republike Hrvatske organiziraju brojne javnozdravstvene manifestacije kojima se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te odlaske na redovite dijagnostičke preglede. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). 

Rak dojke zloćudna je bolest koja nastaje kada normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom dospjeti u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela. 

Tko je rizična skupina? 

Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena – čak preko 80 % novooboljelih pacijentica starije su od 50 godina. Ipak, od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, stoga je važno već od najranije mladosti započeti s redovitim pregledima grudi. 

Prema posljednjim objavljenim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2020. zabilježeno 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a u 2022. godini od raka dojke umrlo je 647 žena (stopa 32,4/100.000). 

5 – 10 % svih karcinoma dojke nasljedni su, a najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke jesu: 

  • • dob 
  • • prva menstruacija prije 12. godine života 
  • • menopauza nakon 50. godine života 
  • • nerađanje ili rađanje poslije 30. godine života 
  • • pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika 
  • • prethodna bolest dojke 

Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su nedvojbeno povezani s nastankom raka dojke. 

Foto: Shutterstock

Više slučajeva, ali manja smrtnost 

Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istoga u Hrvatskoj je u padu. Rak dojke također više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu. Bilježimo pad mortaliteta za 25 % posljednjih 7 godina u RH. 

Više od 90 % oboljelih od raka dojke ima šansu za izlječenje ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. 

Odlukom Vlade Republike Hrvatske, 2006. godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji obuhvaća sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina. 21. ožujka 2023. započeo je 8. ciklus programa koji obuhvaća godišta od 1954. do 1973. 

Rak dojke se može širiti i na ostale organe, a liječnici ističu na koja tri najčešće – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Cilj je Programa smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku i poboljšati kvalitetu života žena oboljelih od raka dojke. 

Tijekom 17 godina provedbe programa učinjeno je oko 2.000.000 mamografskih pregleda i otkriveno oko 10 000 novih karcinoma dojki, od kojih je 60 % bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izlječenje žena oboljelih od raka dojke. 

Kod žena koje su se odazivale nacionalnom programu pokazalo se da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale pozivu u program. 

Ako imate između 50 i 69 godina, a u posljednje dvije godine niste dobili poziv na mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, možete se obratiti na brojeve telefona županijskih zavoda za javno zdravstvo i dogovoriti besplatan mamografski pregled. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo