Zdravlje

Zdravlje

Droge bi trebalo legalizirati i oporezivati, kažu medicinski stručnjaci

Kako riješiti problem ovisnosti? Ako pitate stručnjake trebalo bi definirati što je “problem” i svakome pristupiti direktno

Prvi su problem negativne posljedice koje zahvaćaju ljude koji se drogiraju. Zabrana droga znači da one nisu regulirane, zapravo da nisu provjerene i testirane prije nego što dođu do osobe koja ih koristi, piše Vice. Oko zlouporabe droga stvorena je i stigma zbog koje mnogi ne žele ni tražiti pomoć. 

Hrana kao droga: Najveću ovisnost stvara pizza, a najmanju – krastavci

Drugi je problem kriminal koji se veže uz drogu. Od malih kriminalnih djela do velikih lanaca prodaje koji iskorištavaju djecu i ekstremnog nasilja. Autor teksta na portalu Vice, Mac Hackett, naveo je još dva problema – utjecaj proizvodnje droge na okoliš, te novac. I ako se njega pita, ovo su jako dobri argumenti za legalizaciju svih droga. 

To ne znači da će svatko imati priliku nabaviti što god želi u bilo kojem trenutku. U Velikoj Britaniji broj smrti uzrokovanih drogom, kaže autor, rekordan je, a u SAD-u broj osoba koje su se predozirale raste iz dana u dan. Primjerice jedna od pet zatvorenika su u zatvoru zbog droge. 

Jesu li današnji mladi zaista zaslužili titulu problematičnih generacija?

Prestižni British Medical Journal pridružio se internacionalnoj komisiji medicinskih stručnjaka koji su razgovarali o legaliziranju, reguliranju i oporezivanju svih droga. Magazin je nakon toga napisao: “Globalno krijumčarenje droge ‘biznis’ je koji godišnje vrijedi gotovo 2000 milijardi kuna (236 milijardi funti), a financija organizirani kriminal i ljudsku patnju. Pa zašto ne bi financirao javne usluge?” 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo