Zdravlje

Zdravlje

Funkcionalnost tijela u službi ženskog zdravlja

PMS, bolne menstruacije, neregularan menstrualni ciklus, smanjenje plodnosti samo su neki od problema s kojima se žene svakodnevno susreću.

Najčešći uzroci tih poteškoća su nezdrave navike ili načini života na koje svi mi možemo i trebamo utjecati, od sjedilačkog načina života, pretjeranog stresa i napetosti pa sve do loše prehrane. Jedan od čimbenika je loša postura ili loše držanje tijela, koje je popraćeno tenzijom i napetosti u mišićima i mekim tkivima. Kada osjetimo probleme u tijelu, moramo biti svijesni da je naše cijelo tijelo povezano, te da su svi sustavi u našem tijelu međuovisni. Moramo se zapitati kakva nam je cirkulacija i funkcija, jer je upravo ona osnova dobrog zdravlja.

Inkontinencija – česti problem o kojem se ne smije šutjeti

S problemom inkontinencije, odnosno nevoljnim i nekontroliranim otjecanjem urina, susreće se veliki broj ljudi.

Najčešći čimbenici nastanka inkontinencije su trudnoća, vrsta poroda, fizičke aktivnosti neprimjerenog intenziteta i izvođenja, neurološka oboljenja, lijekovi te postura (držanje tijela).

Pod držanjem tijela naglasak je na poziciji i mobilnosti zdjelice. Loša pozicija zdjelice kao što je pomak naprijed i dolje ,dovodi do neadekvatnog opterećenja na mišiće zdjeličnog dna i dugoročno do njihova slabljenja.

Druga bitna komponenta je mobilnost mišića i mekog tkiva unutar zdjelice koja su tkivno povezana sa spolnim organima.

Značajna napetost ili blokada tog tkiva smanjuje cirkulaciju unutar zdjelice što narušava vitalitet i optimalnu funkciju svih mekih tkiva i organa unutar zdjelice. Inkontinencija uvelike narušava kvalitetu života, a u većini slučajeva se javlja kod žena. Tretmanu inkontinencije treba prići izrazito stučno i na početku odmah napraviti fizioterapijsku procjenu cijelog tijela, te specifičnu procjenu mišića zdjeličnog dna. Kod tretmana inkontinencije koristimo i manualne tehnike za uklanjanje posturalnih disfunkcija i za revitalizaciju zdjeličnog područja. U liječenju inkontinencije važnu ulogu ima i sam pacijent koji, nakon što ga fizioterapeuti educiraju, treba samostalno trenirati mišiće zdjeličnog dna i voditi vlastiti dnevnik mokrenja.

Ožiljci – trajni zapis na našem tijelu

Većina nas ima barem jedan ožiljak na svome tijelu, no uvjereni smo da skoro nitko ne zna što su i koji značaj ožiljci nose. Ožiljci su tvorevina koja nastaje kao posljedica operacija, trauma ili porezotina nakon cijeljena oštećena tkiva. Zarastanjem ožiljka stvaraju se priraslice koje sljepljuju okolna tkiva i time uzrokuju smanjenje vitaliteta i funkcije. Priraslice dovode do navlačenja osjetilnog dijela živaca koji proizvode bol pa tkivo postaje tvrdo, blokirano, smanjenog elasticiteta, odnosno u potpunosti nefunkcionalno. Ožiljci stvaraju velike probleme nakon operacija kada pacijenti mogu imati fizičku bol i u udaljenom dijelu tijela, za koju ne znaju da je primarni uzrok ožiljkasto tkivo. Primjerice nakon operacije dojke ili žući mogu osjetiti bol u prsima i ramenu te probleme disanja, nakon operacije štitne žlijezde bolove u ramenom obruču, vratu i glavi, a nakon odstranjenja maternice ili prostate pacijenti mogu imati bolove u leđima, abdomenu i području želudca.

Moramo biti svjesni da se svi ožiljci, bez obzira koliko su mali ili stari, moraju procjeniti jer starost ožiljka ne utječe na njegov potencijal za oslobađanje. Svaki ožiljak treba biti terapijski oslobođen.

Revolucija u specifičnim vježbama za žensko zdravlje – AVIVA dance

U svijetu sve se veći broj žena okreće AVIVA dance metodi liječenja svojih problema. AVIVA dance je sustav specifično oblikovanih vježbi za ciljano djelovanje na probleme ženskog zdravlja. Ova metoda pomaže kod rješavanja problema s inkontinencijom, neregularnim menstualnim ciklusom, PMS-om, bolnom menstruacijom, cistama i brojnih drugih. Bazični program sadrži osamnaest jednostavnih, ali jako učinkovitih vježbi. Samo neki od efekata koje proizvodi ovaj način vježbanja su jačanje mišića i funkcije zdjeličnog dna, te pozitivan psihološki učinak koji je izrazito važan. Zbog ritmičke kontrakcije i relaksacije oko i na organima u maloj zdjelici dolazi do povećanja cirkulacije u tom području, opskrbe stanica hranjivim tvarima i hormonima i ubrzava se metabolizam. Za zdravlje spolnog sustava iznimno je važna kvalitetna i uravnotežena prehrana koja u kombinaciji s AVIVA vježbama vodi do velikog napretka i smanjenja ženskih problema , ali uz to blagotvorno djeluje na raspoloženje – odmah!

Koji je prvi korak?

Fizioterapijska procjena posture, temeljni je pregled kojim se preko specifičnih testova i usmjerenih procjena pokretljivosti i simptoma dolazi do uzroka problema i prijedloga tretmana. Terapijskim postupcima i uključivanjem korisnika u proces prirodno, trajno i učinkovito rješavaju se stanja i problemi s fizioterapijske strane.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo