Zdravlje

Zdravlje

Glaukom je ozbiljna bolest koja bez upozorenja oštećuje vid

U početku nema nikakvih simptoma pa je vrlo važno redovito ići naoftalmološke preglede i mjeriti očni tlak. Neliječen glaukom dovodi do trajne sljepoće

Glaukom je ozbiljna bolest oka koja često prolazi neprimijećena jer nema simptoma u ranim stadijima. Najčešće se otkrije na oftalmološkim pregledima pa ih je važno redovito obavljati jer glaukom potencijalno može izazvati sljepoću.

Oštećenje očnog živca uzrokovano glaukomom obično je povezano s povećanim pritiskom unutar oka. Otkriva se pregledom na kojem se mjeri intraokularni tlak. Glavna značajka glaukoma je sužavanje vidnog polja koje karakterizira centralna vidna oštrina.

Testirajte vid Amslerovom mrežom, pogotovo ako ste dijabetičar

Kako nastaje

Glaukom može biti genetski uvjetovan, uzrokovan ostalim oboljenjima, poput dijabetesa, a najčešće se javlja nakon 40. godine. Iako se može pojaviti u svim dobnim skupinama, nakon 40. godine se preporučuje preventivno mjerenje očnog tlaka barem svake tri godine.

Liječenje glaukoma

Snižavanje očnog tlaka je osnova liječenja kako bi se spriječilo daljnje oštećenje vidnog živca i propadanje vidnog polja. Prvi korak u liječenju su kapi za oči kojima se snižava očni tlak.

Shutterstock

Kos teških slučajeva koji ne reagiraju na terapiju provodi se kirurško liječenje. Najnoviji pristup je lasersko neinvazivno liječenje glaukoma.

Iako se ne može izliječiti, glaukom se može i mora kontrolirati. U slučaju neliječenja dolazi do trajnog gubitka vida kroz nekoliko godina. Discipliniranom terapijom i redovitim pregledima može se zaustaviti napredovanje glaukoma i očuvati vid.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo