Zdravlje

Zdravlje

Hripavac hara: Dojenčad i trudnice se trebaju cijepiti

Hripavac je izuzetno zarazna bolest dišnog sustava, a za bebe može biti i kobna. Kod njih se čak ne javlja jak kašalj nego samo prestanu disati

Broj slučajeva hripavca u Hrvatskoj svakim danom je sve veći, a iz Službe za epidemiologiju kažu kako u posljednjih 30 godina niije bilo ovakvog povećavanja broja oboljelih.

Hripavac (pertussis, magareći kašalj, kukurikavac) uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u dišni sustav brzo razmnožava i stvara toksine. Ova je bolest vrlo zarazna i prenosi se kapljičnim putem. Stoga je vrlo važno cijepiti se jer najčešće obolijevaju djeca u kolektivima, koja su i najosjetljivija.

Uporan kašalj – prolazna neugodnost ili ozbiljan simptom? Prepoznajte razliku!

Posebno je važno da roditelji cijepe svoju djecu dojenačke dobi te da djeca mlađa od sedam godina nadoknade propuštene doze cjepiva, poručili su epidemiolozi.

Za mlađu djecu obavezno je bolničko liječenje jer je smrtnost dojenčadi oko 1 posto. Ističu kako je važno da se cijepe i trudnice u 2. i 3. tromjesečju.

Što je hripavac?

Svakako nije samo kašalj. Nažalost, niti ne prolazi tako jednostavno. Ovu infekciju dišnog sustava karakteriziraju napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom. 

Shutterstock

Jedna od najopasnijih posljedica je oštećenje i poremećaj funkcije respiratornog epitela. To uzokuje stvaranje gustog sekreta kojeg oboljeli ne može izbaciti pa teško dolazi do zraka.

Komplikacije

Najčešća komplikacija je upala pluća, koja se javlja u 13,2 posto slučajeva te u 18,6 posto slučajeva kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci.

Povraćanje izazvano napadajima kašlja može dovesti do dehidracije, posebice kod novorođenčadi, pa je za njih ova bolest i najopasnija. Hripavac može ostaviti trajne posljedice na dišne putove, uzrokujući kronični kašalj ili druge respiratorne probleme.

Simptomi kod djece nisu isti

Inkubacija traje 6-20 dana (prosječno 9-10) nakon čega nastupa prvi stadij bolesti. Obično počinje postupno, blago i često nalikuje običnoj prehladi. Ono zbog čega možete posumnjati da je riječ o hripavcu je kašalj koji se pogoršava, a temperatura uglavnom nije povišena.

Otežano disanje, kašalj, grlobolja – koju biljku kuhati i kako pripremiti čaj za borbu protiv bolesti

Nakon toga dolaze napadaji kašlja koji su sve češći, osobito noću, a oboljeli zbog intenzivnog kašlja imaju problema s udisanjem pa im se čini kao da će se ugušiti. Lice može pocrvenjeti ili poplaviti, uz znoj i nemir. Povraćanje nakon napadaja kašlja vrlo je često i važan je simptom u dijagnosticiranju bolesti u adolescenata i odraslih.

Ipak, kod djece je situacija drugačija.

Novorođenčad i bebe najčešće ne pokazuju znakove klasičnih napadaja kašlja, nego dijete odjednom prestane disati, poplavi, omlohavi, može dobiti i konvulzije, nakon čega se disanje unormali.

Shutterstock

Cijepljenje

U toj najmlađoj dobnoj skupini bolest je posebno teška i rizična te je stoga cijepljenje u Hrvatskoj dio obaveznog kalendara od 1959. godine. Cijepi se 3 puta u prvoj godini života, zatim u drugoj i četvrtoj godini. Otpornost nakon cijepljenja traje najviše 12-ak godina, no ako cijepljena osoba oboli simptomi su puno blaži te rijeđe dolazi do komplikacija.

Kako imunost početkom puberteta uglavnom izblijedi, hripavac se javlja u obliku dugotrajnog suhog kašlja ili samo obične prehlade, no i dalje ga oboljeli prenose dojenčadi i maloj djeci, koja ozbiljno obolijevaju.

Zato se, u nekim zemljama, razmatra i docjepljivanje protiv hripavca u dobi od 12 do 13 godina. Naime, prirodno prebolijevanje infekcije ne ostavlja značajniju imunost.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo