Zdravlje

Zdravlje

Hripavac može ostaviti trajne posljedice na dišni sustav, ne preskačite cjepivo

Foto: Shutterstock

Ono po čemu se hripavac razlikuje od prehlade je što oboljeli najčešće nema temperaturu, a kašalj se, bez drugih simptoma, s vremenom pojačava umjesto da se smiruje

Hripavac (pertussis, magareći kašalj, kukurikavac) je vrlo zarazna infekcija dišnog sustava koju karakteriziraju napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom. Prenosi se kapljičnim putem, tijekom kašljanja ili kihanja pa česro obolijevaju djeca koja borave u zajednicama – školama i vrtićima.

Koji je uzročnik?

Uzročnik je bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u dišni sustav brzo razmnožava i stvara toksine. Liječi se antibioticima te simptomatski, lijekovima za smirivanje kašlja. Za mlađu djecu obavezno je bolničko liječenje jer je smrtnost dojenčadi oko 1 posto.

Uporan kašalj – prolazna neugodnost ili ozbiljan simptom? Prepoznajte razliku!

Simptomi hripavca

Jedna od najvažnijih posljedica infekcije je oštećenje i poremećaj funkcije respiratornog epitela. To pak za posljedicu ima stvaranje gustog sekreta kojeg oboljeli ne može izbaciti.

Postoji i mogućnost komplikacija, a najčešća je upala pluća, koja se javlja u 13,2 posto svih slučajeva te u 18,6 posto slučajeva kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci. Povraćanje izazvano napadajima kašlja može dovesti do dehidracije, posebice kod novorođenčadi.

Shutterstock

Novorođenčad i dojenčad su posebno podložni apneji (prekidu disanja) kao posljedici teških napada kašlja, što može biti vrlo ozbiljno. Hripavac može ostaviti trajne posljedice na dišne putove, uzrokujući kronični kašalj ili druge respiratorne probleme.

Tijek bolesti

Hripavac je dugotrajna bolest koja se može se podijeliti u tri stadija – kataralni, paroksizmalni i stadij rekovalescencije. Svaki traje oko dva tjedna, a ponekad i dulje.

Nakon inkubacije koja traje 6-20 dana (prosječno 9-10), nastupa kataralni stadij. On obično počinje postupno, blago i često nalikuje običnoj prehladi. Ono zbog čega možete posumnjati da je riueč o hripavcu je temperatura koja uglavnom nije povišena, ali kašalj se pojačava.

Nisu samo kvržice na grudima znak karicnoma – obratite pažnju na ove znakove

Sljedeći, paroksizmalni stadij obilježava kašalj. Napadaji kašlja sve su češći, osobito noću, a oboljeli zbog intenzivnog kašlja imaju problema s udisanjem pa im se čini kao da će se ugušiti. Lice može pocrvenjeti ili čak poplaviti, javlja se znoj i nemir. Povraćanje nakon napadaja kašlja vrlo je često i važan je simptom u dijagnosticiranju bolesti u adolescenata i odraslih.

Treći stadij je stadij oporavka u kojem se simptomi smiruju.

Bolest kod djece

Novorođenčad i bebe imaju drugačije simptome. Treab biti oprezan jer u njih najčešće nema klasičnih napadaja upozoravajućeg kašlja, nego dijete odjednom prestane disati, poplavi, omlohavi, može dobiti i konvulzije, nakon čega se disanje unormali. U navedenoj dobnoj skupini bolest je posebno teška i rizična te je stoga cijepljenje u Hrvatskoj dio obaveznog kalendara od 1959.

Cijepi se 3 puta u prvoj godini života, zatim u drugoj i četvrtoj godini. Otpornost nakon cijepljenja traje najviše 12-ak godina, no ako cijepljena osoba oboli simptomi su puno blaži te rijeđe dolazi do komplikacija. Prirodno prebolijevanje infekcije ne ostavlja značajniju imunost.

Kako imunost početkom puberteta uglavnom izblijedi, hripavac se javlja u obliku dugotrajnog suhog kašlja ili samo obične prehlade, no adolescenti i odrasli ga i dalje prenose dojenčadi i maloj djeci, koja ozbiljno obolijevaju. Zato se, u nekim zemljama, razmatra i docjepljivanje protiv hripavca u dobi od 12 do 13 godina.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo