Imate problema s erekcijom? Ovo bi mogli biti razlozi - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Imate problema s erekcijom? Ovo bi mogli biti razlozi

Shutterstock

Erekcija ovisi o cjelokupnom zdravlju muškarca, protoku krvi, snazi srca, razini hormona, funkciji živaca… Ako postoje problemi u bilo kojem od tih sektora odrazit će se na njegov seksualni život.

Prema Američkoj urološkoj organizaciji, 1 od 10 muškaraca će doživjeti erektilnu disfunkciju u nekom trenutku svog života, a izgledi se povećavaju s dobi (oko 10 posto po desetljeću). Erektilna disfunkcija je medicinski definirana kao “konzistentna ili ponavljajuća nesposobnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljne za seksualno zadovoljstvo.”

Povremeni problemi s erekcijom nisu razlog za zabrinutost jer mogu biti posljedica prekomjerne konzumacije alkohola, stresa, umora ili obične prepirke s partnerom. Međutim, ukoliko ovaj problem ometa vaš seksualni život više od 50 posto vremena, onda postoji fiziološki ili psihološki problem koji treba liječiti, tvrde stručnjaci.

Poze u seksu koje treba isprobati s 20, 30, 40, 50 i 60 godina

Također, ističu kako erektilna disfunkcija nije bolest nego simptom. Dobro je znati da neki uzroci erektilne disfunkcije mogu čak biti opasni po život. Uzroke problema s erekcijom liječnicima je ponekad teško dijagnosticirati jer ih je jako puno. Ovo su neki od najčešćih:

1. Previše alkohola

Mislite da je alkohol u romantičnoj večeri plus jer će vas opustiti i dodati malo hrabrosti? Razmislite opet… Možda će pojačati seksualnu želju, no što ga više koristite učinak po erekciju će biti pogubniji.

2. Strah od neuspjeha

Jedan neuspjeh može potkopati samopouzdanje i polako ​​se pretvoriti u sljedeći česti uzrok erektilne disfunkcije. Bilo koja vrsta anksioznosti izaziva oslobađanje adrenalina, koji usmjerava protok krvi iz manje vitalnih organa – poput penisa. Podrška partnerice ovdje je vrlo važan čimbenik.

Shutterstock

3. Problemi u vezi

Nemogućnost emocionalnog povezivanja s partnerom može dovesti i do poteškoća na fizičkoj razini. Kad zajednički razgovori i druženja ne pomažu, možda biste trebali potražiti stručnu pomoć.

Monotonija u spavaćoj sobi također može negativno utjecati na erekciju. Eksperimentirajte, budite kreativniji, zabavite se!

4. Umor

Stres i umor dva su najčešća uzroka erektilne disfunkcije koje mnogi muškarci zanemaruju. Kronični stres oslobađa adrenalin, a manjak sna smanjuje proizvodnju muškog spolnog hormona testosterona.

Odgovori liječnika na pitanja vezana uz gubitak seksualne želje

Za muškarce kojima su spavanje i smanjenje stresa nisko na listi prioriteta, spoznaja da oba mogu poboljšati seksualnu izvedbu može biti dobar motiv za promjenu životnih navika.

5. Lijekovi

Više je vrsta lijekova kod kojih se kao nuspojava navodi erektilna disfunkcija. To su diuretici, lijekovi za visoki krvni tlak, antihistaminici, antidepresivi, antiaritmici, pa čak i aspirin. Razgovarajte sa svojim liječnikom o promjeni lijeka ukoliko osjećate da ima utjecaj na vašu seksualnu moć.

6. Depresija

Apatija, frustracija, niska razina samopoštovanja – sve to može utjecati na vaš seksualni život. Problem je i što ubičajeni antidepresivi mogu pogoršati problem s erekcijom. Tjelovježba također pomaže u ublažavanju simptoma depresije, a time bi mogla pomoći i kod problema s erekcijom.

Shutterstock

7. Bolesti krvnih žila

Budući da erekcija ovisi o protoku krvi, svako pogoršanje cirkulacije imat će negativan utjecaj. Nevolje mogu biti uzrokovane visokim krvnim tlakom i povišenim kolesterolom. Stručnjaci s Harvarda ističu da oslabljene erekcije često mogu biti prvi znak bolesti srca i uvijek ih treba prijaviti liječniku.

8. Dijabetes tipa 2

Erektilna disfunkcija jedna je od najčešćih komplikacija vezanih uz dijabetes kod muškaraca. Tijekom vremena, dijabetes oštećuje živce i krvne žile koje djeluju na erekciju, a kod starijih od 50 godina rizik je gotovo udvostručen.  Kao i kod bolesti srca, erektilna disfunkcija je obično prethodnica dijagnozi dijabetesa.

9. Pretilost

Prekomjerna tjelesna težina smatra se neovisnim čimbenikom rizika za erektilnu disfunkciju. Indeks tjelesne mase od 25 ili više može narušiti mušku hormonsku ravnotežu, funkciju stanica i otpornost na inzulin.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo