Zdravlje

Zdravlje

Istraživanja otkrivaju: Jeste li ovisni o balzamu za usne?

Shutterstock

Znate li onaj trenutak kad ne možete pronaći balzam za usne u torbici pa izbacite sve na stol i odahnete kad ispadne iz torbe… Možda ste ovisni!

Ovisnost o različitim balzamima za usne najveći je mit beauty industrije. Dermatolozi kažu da niti jedan balzam za usne ne sadrži sastojke o kojima bismo mogli postati ovisni. Problem je u navici, u ponašanju… 

10 jednostavnih načina za odvikavanje od šećera

Stručnjakinja za ovisnosti, Beth Burgess, kaže da, patološki, kad je netko ovisan, to o čemu je ovisan daje mu toliko dopamina, “nagrade” u obliku kemijske reakacije, da mozak da ne može prestati. I teoretski gledano, to može biti i balzam za usne. 

Znanstvena istraživanja su pokazala da kad se osoba prvi put susretne s nečim što im se sviđa to ostaje zabilježeno u mozgu i mozak nakon toga ponovno traži isti podražaj. 
Ako se “navučete” na omiljeni balzam, vjerojatno imate osobnost sklonu ovisnostima. Isto kao i netko tko će lako postati ovisan o alkoholu ili drogi, ako prečesto koristite balzam,možete o njemu postati ovisni!

Književna djela koja govore o problemu ovisnosti

Kako znati da imate problem? 

To je nešto što jednostavno ne možete prestati raditi. Ako vam potpuno mijenja način razmišljanja, raspoloženje i ostalo – ovisni ste. 

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo