Zdravlje

Zdravlje

Izbjegavajte ovih 5 namirnica ako želite lijepe i zdrave zube

Ako ne pazite što jedete i zube ne perete redovito i pravilno, naslage će biti sve postojanije, a s vremenom se može razviti i gingivitis. Ovo su namirnice koje biste trebali izbjegavati ako želite zaštiti zdravlje zuba. 

Vjerojatno jedete puno toga svaki dan što bi moglo naštetiti vašem lijepom osmjehu, a uopće niste svjesni da će samo uzrokovati nakupljanje plaka što može dovesti do ozbiljnih oštećenja zubne cakline, a i do nastanka karijesa.

Primarno bi se trebale izbjegavati namirnice koje sadrže puno šećera jer uzrokuju razvoj bakterija i napadaju zubnu caklinu.

Najčešći problem s kojim ćete se suočiti ako imate karijes je problem sa žvakanjem, bol u zubima, etc… Ako jako volite šećer i ne pazite što jedete te naknadno ne perete zube, naslage će biti samo postojanije a s vremenom se može razviti problem koji se naziva gingivitis.

Evo što stomatolog kaže o vodici za ispiranje usta – ne pomaže koliko mislite

Ovo su namirnice koje biste trebali izbjegavati ako želite zaštiti zdravlje zuba

Kruh

Dok žvačete kruh, on se pretvara u gumiranu pastu koja će nakon obroka ostati među zubima, a upravo je to početak procesa stvaranja karijesa. Stručnjaci savjetuju da se jede kruh koji sadrži cjelovite žitarice, ako morate zadovoljiti želju za ugljikohidratima. 

Foto: Shutterstock

Gazirani napitci

Pa i ako na njima stoji natpis dijetalni, gazirani napici dolaze u pakiranju koje nema ali baš nikakve dobrobiti za zdravlje. Studije su pokazale kako će ispijanje gaziranih napitaka imati na zube isti štetni efekt kao kada se koriste teži opijati poput kokaina. Ovakvi će napici uzrokovati nakupljanje plaka i otpuštanje štetnih kemikalija. 

Alokohol

Svi znamo da konzumacija alkohola može uvelike utjecati na zdravlje cijelog organizma a isto tako i usne šupljine. Alkohol će isušiti usta, a kada u njima nedostaje sline, cjelokupno zdravlje usne šupljine je ugroženo jer će se slina pobrinuti da očisti sve ostatke hrane koji su ostali među zubima. Slina je primarni faktor koji nam pomaže da se riješimo nekih infekcija usne šupljine. Savjet je da pijete što više vode nakon alkohola. 

Shutterstock

Sladoled

Možda mislite da nema nekog razloga zašto bi se trebalo izbjegavati lizanje sladoleda kad se ustvari radi o vodi? Prema riječima stručnjaka, kad god žvačemo nešto postoji šansa da će se oštetiti caklina i da će doći do loma zuba. Zaleđeno koristite ako se trebate rashladiti, ali ga nemojte gristi.

Foto: Shutterstock

Kiseli slatkiši

Iako se lako može razviti ovisnost o slatkišima, oni su štetni za zdravlje zubi. Nakon što ste pojeli kiseli bombon, kiselina koja se tada otpušta može biti jako štetna za zube. Primaran razlog zašto ih treba izbjegavati jest što će se lijepiti za zube i ako ih odmah ne operete tamo će ostati – a svi znamo što šećer radi zdravlju zubi. 

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo