Zdravlje

Zdravlje

Jeste li intolerantni na ugljikohidrate? Pripazite na ove znakove

Uzrok ovog problema može biti genetski, ali i način života te ono što unosite u organizam

Uz već naveliko rasprostranjenje i uobičajene intolerancije na gluten i laktozu, javlja se i novi problem -intolerancija na ugljikohidrate. Ovo je još prilično neistražen problem, pogotovo što je teško odrediti koja količina ugljikohidrata smeta različitim metabolizmima.

Dok je gluten vrsta proteina kojeg nalazimo u pšenici, ječmu i raži, ugljikohidrata ima u više namirnica. Dijele se na jednostavne i složene te su vrlo potrebni organizmu jer mu daju energiju. Trend novog doba je da su ugljikohidrati loši za zdravlje, no to nije istina, pogotovo ako birate one složene.

Vlakna mogu smanjiti kognitivni pad i spriječiti demenciju

Dobar izbor su uvijek povrće, mahunarke, orašasti plodovi, voće, sjemenke… Naspram šećera, prerađenih proizvoda, slatkiša, bijelog brašna i slično. Kod nekih ljudi problem prekomjerne težine, umora ili previsokog šećera ostaje i nakon što su loše ugljikohidrate zamijenili dobrima.

Uzroci intolerancije na ugljikohidrate

Pretpostavlja se da je uzroka nekoliko. Može biti riječ o genetskoj predispoziciji, sjedilačkom načinu života, stresu, izmijenjenom mikrobiomu crijeva ili kombinaciji nekih od ovih čimbenika. Sve to može utjecati na to smanjenje tolerancije na ugljikohidrate, zbog čega se šećer dva sata nakon obroka ne vraća u normalu i ostaje povišen, piše portal MindBodyGreen.

Shutterstock

U slučaju intolerancije na ugljikohidrate, treba smanjiti unos svih šećera i složenih ugljikohidrata te ih zamijeniti s puno masti i povrća, bez škrobne kiseline. Dijeta s malo ugljikohidrata može pomoći da dovedete organizam u red prije trajne štete. Uz to, pomoći će i uredan ritam spavanja te više kretanja.

Kako prepoznati problem?

Ako imate prekomjernu težinu, osjećate se često umorno, posebice nakon obroka koji sadrži ugljikohidrate, žudite za slatkišima ili škrobnom hranom, mogli biste imati ovaj problem.

Tjeskoba, depresija, kožni problemi, bolovi u zglobovima, mišićima, problemi sa hormonima i spavanjem, nekontroliranje apetita, vrtoglavica i slabost kad ste gladni i povišen šećer ili na gornjoj granici također mogu značiti da imate intoleranciju na ugljikohidrate.

Shutterstock

Ako imate neki od ovih problema, izbacite na dva tjedna iz prehrane sve žitarice, mahunarke, te škrobno povrće (mrkva, kukuruz, krumpir, tikvice, slatki krumpir) i voće kao i sve namirnice s dodanim šećerima

Ako primijetite značajne promjene po pitanju umora, žudnje za slatkišima i škrobom, vrtoglavice kad ste gladni, depresije te problema sa spavanjem, kožom, mišićima i zglobovima, to može ukazivati na to da ste intolerantni na ugljikohidrate.

Što učiniti?

Zdrava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata može vam pomoći u reguliranju krvnog tlaka, gubitku kilograma kao i s kožom i probavom. Slijedite ove savjete za prehranu:

  • izbacite iz prehrane šećer i rafinirane ugljikohidrate
  • dodajte više zelenog lisnatog povrća i potpuno smanjite složene ugljikohidrate, poput škrobnog povrća, ili pseudo-žitarica, poput kvinoje i heljde
  • jedite maksimalno dva ili tri obroka ovih složenih ugljikohidrata tjedno
  • obogatite prehranu ‘dobrim’ masnoćama, kao što je avokado i ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • ograničite unos mlijeka, jer sadrži ugljikohidrate
  • jedite samo svježe ili smrznuto voće s niskim udjelom šećera: svježe bobičasto voće, agrumi, zelene jabuke, najviše dva do tri puta tjedno
  • smanjite ili potpuno izbacite alkohol. Ako već pijete, najbolja su čista alkoholna pića poput viskija, votke i tekile, a vino je bolje od piva
  • obratite pažnju na učinke škrobnih namirnica kad ih jedete. Tolerancija može biti viša kada vježbate, ako ste dobro spavali, te ovisno o tome jeste li pod stresom i slično.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo