Zdravlje

Zdravlje

Jesu li zaslađivači sigurni i zašto WHO kaže da ih trebamo izbjegavati?

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da zaslađivači ne pomažu kod mršavljenja i da mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput dijabetesa, srčanog udara i smrti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetovala je većini ljudi da izbjegavaju većinu vrsta “zaslađivača koji nisu šećer”, nakon što je 2022. revizijom dokaza utvrđeno da oni dugoročno ne pomažu u kontroli težine te mogu uzrokovati dijabetes, srčani udar i smrt. Evo što trebate znati.

Koji su zaslađivači problem?

WHO kaže da je većina zaslađivača problematična, kako oni umjetni, poput aspartama i saharina, tako i oni napravljeni od biljaka, poput stevije. Iznimka su zaslađivači napravljeni od šećernih alkohola koji se nazivaju polioli, a koji ne spadaju pod kategoriju “zaslađivači koji nisu šećer” i nisu bili uključeni u pregled.

Ne bi li zaslađivači trebali pomoći ljudima da izgube na težini?

Ideja je da hrana i pića sa zaslađivačima pomažu ljudima da smanje unos šećera, budući da je previše šećera povezano s većom težinom, dijabetesom tipa 2 i bolestima srca. Problem je u tome što su dokazi koji to podupiru pomiješani. Neka kratka randomizirana ispitivanja otkrila su da konzumacija pića sa zaslađivačima umjesto verzija s punim šećerom može smanjiti debljanje kod djece, ali druga nisu pokazala korist.

Umjetni zaslađivači ne pomažu gubitku težine

Populacijske studije obično pokazuju da konzumacija zaslađivača korelira s višim stopama dijabetesa i srčanih bolesti, ali to bi moglo biti zato što je vjerojatnije da će ljudi koristiti zaslađivače ako su u početku teži, kaže Duane Mellor sa Sveučilišta Aston u Birminghamu, UK.

Dostupni dokazi upućuju na to da upotreba zaslađivača koji nisu šećer ne donosi nikakvu dugoročnu korist u smanjenju tjelesne masnoće, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija. Francesco Branca, direktor WHO-a za prehranu i sigurnost hrane kaže kako ljudi trebaju razmotriti druge načine za smanjenje unosa slobodnih šećera, kao što je konzumiranje hrane s prirodnim šećerima, poput voća, ili nezaslađene hrane i pića.

Što je s upravljanjem dijabetesom?

WHO kaže da se njezini savjeti ne odnose na ljude koji već imaju dijabetes, jer je davanje preporuka za ovu skupinu bilo izvan opsega pregleda, a studije na osobama s dijabetesom nisu bile uključene. Ipak, osobe s dijabetesom tipa 2, kod kojih šećer u krvi može biti previsok, općenito trebaju ograničiti količinu šećera koju jedu.

Shutterstock

Ako zaslađivači ne pomažu, jesu li štetni?

Neka su istraživanja sugerirala neočekivane štete od određenih vrsta zaslađivača, općenito iz malih studija na ljudima ili onih koja uključuju životinje. Na primjer, prošle godine je otkriveno da saharin i sukraloza mogu povisiti razinu šećera u krvi. Ove godine su se pojavili preliminarni dokazi da uobičajeni poliolni zaslađivač zvan eritritol može pospješiti stvaranje krvnih ugrušaka, iako polioli nisu bili uključeni u pregled WHO-a. Jedno je istraživanje pokazalo da zamjene za šećer uzrokuju promjene u funkciji i sastavu crijevnog mikrobioma, zajednica bakterija, virusa i gljivica koje žive u crijevima.

Slatka mala stevija zamijenila je šećer

Velika studija objavljena u BMJ-u otkrila je da visok unos umjetnih zaslađivača povećava rizik od kardiovaskularnih problema kao što su moždani udar i koronarna bolest srca.

Bismo li trebali odbaciti zaslađivače?

Komplicirano je. Istraživači kažu da zaslađivači još uvijek imaju svoju primjenu, unatoč tome što WHO savjetuje da ih se ne koristi.

Preporuka je mogla biti malo nijansiranija u priznavanju potencijalne korisnosti zaslađivača koji nisu šećer za potporu kratkoročnog gubitka težine kada se koriste razumno, kaže Allison Sylvetsky sa Sveučilišta George Washington u Washingtonu DC.

Također vam može biti teško izbjegavati zaslađivače, budući da ih mnoga hrana i pića sada sadrže, a da se ne prodaju kao dijetalni proizvodi. To je osobito istinito u zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva, Južne Afrike i Portugala gdje su “porezi na šećer” potaknuli proizvođače pića da koriste više zaslađivača.

Ako ćete konzumirati bezalkoholno piće, bolje je prijeći na ono s manje šećera i više zaslađivača. Ali savršeno rješenje je voda, kaže Mellor.

Što sada?

Zemlje nisu obvezne slijediti preporuke WHO-a, ali njezina izvješća mogu imati težinu kada se određuju nacionalne politike. Zbog nejasnoća u dokazima, WHO kaže da su ove preporuke “uvjetne”, što znači da će ih različite zemlje možda morati različito provoditi. A neke će nacije jednostavno ignoriraju smjernice WHO-a, kaže Thomas Sanders s King’s Collegea u Londonu.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo