Zdravlje

Zdravlje

Julia Louis-Dreyfus: “Bila sam prestravljena kad sam saznala da imam rak dojke” 

Nakon dvostruke mastektomije i šest rundi kemoterapije Julia Louis-Dreyfus je rekla da ima potpuno novi pogled na život. 

Julia Louis-Dreyfus (62), zvijezda Seinfelda, prisjetila se trenutka kada je 2017. primila poziv liječnika i saznala da ima karcinom dojke. Njezina je reakcija, u najmanju ruku, bila netipična.  

Počela sam se smijati. Pa, noć prije sam osvojila Emmyja. I tako sam sišla dolje i… Emmy je bio na stolu u blagovaonici. Silazim po kavu… zvoni mobitel… a moj liječnik govori: ‘Znaš što, imaš rak’, prisjetila se. 

Bila je to vrlo bizarna situacija. Prvo sam se smijala ‘Tko, ja? Ne, ne, nemoguće…’, onda sam histerizirala, pa plakala, jer sam bila prestravljena, kao što je većina, ili zapravo svi kada dobiju takvu dijagnozu. Mislim, ne možete zamisliti da bi vam se tako nešto dogodilo. 

U razgovoru za People rekla je i da je imala sreću jer se njezina obitelj okupila oko nje i pružila joj veliku podršku u tim trenucima.  

Imam vrlo snažnu obitelj koja me podržava, na čemu sam vječno zahvalna, na koju sam se oslanjala – sestre, muž, moji sinovi, majka, maćeha, svi, dodala je. 

Kako bi prošla kroz iscrpljujuće kemoterapije, Julia Louis-Dreyfus je ovom prilikom ispričala da se usredotočila na sjećanje na posebno uznemirujući trenutak iz svoje prošlosti, kako bi je motivirao. 

Već sam to ispričala, ali prije mnogo, mnogo godina, bila sam na brodu sa svojim suprugom. Plivala sam u vodi. Prišao je pramcu broda i rekao: ‘Jules, ne želim da paničariš, ali u vodi je morski pas, pa se moraš vratiti.’ A bila sam daleko od broda… I tako, samo sam vidjela ljestve i počela sam plivati prema njima, te sam odlučila da uopće ne gledam oko sebe. Usredotočila sam se na ljestve. I to se u velikoj mjeri odnosi i na to kako sam prošla kroz avanturu s rakom – bilo je to na neki način gledanje u ljestve. Samo da ovo završimo, idemo tamo.

Nakon dvostruke mastektomije i šest rundi kemoterapije glumica je rekla da ima potpuno novi pogled na život. 

Rak dojke prijeti svakoj jedanaestoj ženi u Hrvatskoj – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Tako sam sretna što sam ovdje, znate. Mislim da više uživam u stvarima. Sada naporno radim na tome da ne dopustim stresu da uđe u moje tijelo. To je teško jer smo svi pod stresom. Ali ima utjecaja. Ne kažem da sam dobila rak od stresa, nužno, ali to nije dobro za nas. A također nije ni ‘sretno mjesto’ za život. Dakle, samo sam vrlo usredotočena na… pokušaj uživanja u svom životu što je više moguće, rekla je.

Zvijezda Seinfelda također se osvrnula i na starenje te godine koje su joj donijele mudrost. 

Kako stariš, samo se dublje ukorjenjuješ. Upoznaješ sebe i svoj svijet, i svijet, bolje nego što si to znao sa 17 godina. Imam veći osjećaj za zajednicu i odgovornost prema drugima koji sigurno nisam imala u dobi od 17 godina kada sam samo razmišljao o sebi. 

Iako je tek ušla u 60-te, Julia je rekla da se raduje kada će biti 80-godišnjakinja i slobodi za koju se nada da će to donijeti. 

Vodila sam jedan razgovor s divnom spisateljicom Isabel Allende, ima 82 ili 83 godine, ali način na koji je pričala o tome… Ona samo radi što god joj se prohtije. Potpuno je neopterećena, za razliku od toga kad je bila mlađa. A ja sam joj rekla: ‘Isabel, jedva čekam da imam 83.’ Mislim, stvarno, zaključila je. 

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo