Ova upalna bolest crijeva nema poznat uzrok, no može se držati po kontrolom promjenom prehrane
Mnogi ljudi imaju grčeve u želucu praćene proljevom ili zatvorom. Uglavnom nisu zabrinjavajući, no ako se pojavljuju često, postoji mogućnost da imate Crohnovu bolest.
Crohnova bolest je autoimuna upalna bolest probavnog sustava čiji uzrok još nije poznat. Sumnja se na kombinaciju genetske sklonosti i čimbenika iz okoliša, a u Europi od upalnih bolesti crijeva pati oko 2 milijuna ljudi.
Simptomi Chronove bolesti
Bolest je nešto češća u žena, a većinom počinje između 15 i 24 godine . Simptomi su crijevni, ali ne isključivo. Na sljedeće trebate obratiti pažnju:
- Bolovi u trbuhu i grčevi
- Krv u stolici
- Proljev
- Drenaža iz bolne rane u blizini anusa
- Hitno pražnjenje crijeva
- Osjećaj da niste potpuno ispraznili crijeva
- Gubitak apetita i gubitak težine
- Zatvor, koji može dovesti do začepljenja crijeva
Evo zašto je nadoknada dobrih bakterija važna za zdravlje crijeva
Također postoji i neki pokazatelji da bi u pitanju mogla biti Chronova bolest, a nemaju veze sa crijevima. To su:
- Anemija se javlja kao česta komplikacija
- Leukocitoza, trombocitoza i sklonost nastanku tromboembolijskih komplikacija
- Koštano-zglobne promjene (artralgije, migratorni artritis, sakroileitis)
- Promjene kvalitete i gustoće kosti (osteopenija i osteoporoza)
- Problemi s očima (uveitis, retinitis, episkleritis i keratitis)
- Kožne promjene (eritemi i urtikarije)
- Infekcije mokraćnog sustava i nastanak mokraćnih kamenaca
Kontroliranje Chronove bolesti
Uz lijekove koji smiruju upalu sluznice crijeva, kortikosteroide, imunosupresive i prehrana igra važnu ulogu u smirivanju bolesti i održavanja mirnog perioda. Vrlo je važno piti puno tekućine zbog proljevastih stolica.
Također je poželjno je jesti manje obroke, i to pet manjih obroka umjesto tri glavna. Smanjite unos masne i pržene hrane, kao i mlijeka i mliječnih prerađevina.
Potrebno je smanjiti i unos vlaknaste hrane (orašasto voće, sjemenke, kukuruz, kokice) jer ako postoji suženje crijeva, ova hrana može uzrokovati grčeve i proljev. Problem će stvarati i određeno povrće koje može iritirati upaljenu sluznicu i pogoršavati simptome (brokula, karfiol, poriluk, kupus, prokulica i kelj)
Osobe s ovom bolesti trebaju izbjegavati alkohol, kofein, gazirana pića, složene šećere.
Ono što će pomoći je dodavanje ribljeg i lanenog ulja u prehranu koji pomažu u borbi protiv upala u bolestima crijeva. Probiotici mogu uspostaviti ravnotežu u mikroflori crijeva, a u oporavku crijeva koristit će preparati laktobacila i jogurti sa živim kulturama.
Složeni ugljikohidrati, koji se ne probavljaju u tankom crijevu, kao što je psilijum, stimuliraju bakterije u debelom crijevu gdje nastaju masne kiseline kratkog lanca One će pomoći sluznici da se sama oporavi.
N. M.