Zdravlje

Zdravlje

Evo zašto je nadoknada dobrih bakterija važna za zdravlje crijeva

U modernom dobu, antibiotici igraju ključnu ulogu u liječenju bakterijskih infekcija. Njihova moć u eliminaciji štetnih bakterija donosi olakšanje, ali sa sobom nosi i izazove, pogotovo kada je riječ o crijevnoj mikrobioti.

Antibiotici su farmaceutski dar, a njihova sposobnost uništavanja ili inhibiranja rasta bakterija revolucionizirala je medicinsko liječenje. No jedan od ključnih izazova u korištenju antibiotika je narušavanje ravnoteže između “dobrih” i “loših” bakterija u crijevima.

To može uzrokovati probavne probleme i utjecati na cjelokupno zdravlje. Da bismo očuvali tu ravnotežu, ključno je razumjeti važnost obnove crijevne mikrobiote nakon terapije antibioticima.

Crijevna mikrobiota: Temelj zdravlja iz nutrine

Crijevna mikrobiota, poznata i kao crijevna mikroflora, predstavlja kompleksan ekosustav mikroorganizama koji naseljavaju probavni trakt. Ova mikrobiota ne samo što pomaže u probavi hrane već igra i značajnu ulogu u podršci imunološkom sustavu, sintezi vitamina i održavanju općeg zdravlja organizma.

Shutterstock

Dobre bakterije u crijevima nisu samo važne za probavu već i za sintezu vitamina, zaštitu crijevne sluznice i potporu imunološkom sustavu. No, upotreba raznih lijekova, putovanja, nepravilna prehrana i stres mogu dovesti do smanjenja broja dobrih bakterija, narušavajući prirodnu obranu organizma. Antibiotici također mogu smanjiti broj dobrih bakterija u crijevima, što često može rezultirati neželjenim smetnjama.

Antibiotici i dobre bakterije

Znanstvena istraživanja jasno pokazuju da dodatak “dobrih” bakterija, poput laktobacila i bifidobakterija, može ublažiti tegobe nastale prilikom uporabe antibiotika i potaknuti obnovu crijevne mikrobiote. Fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta, kombuche ili kefira, također su izvrsni izvori ovih bakterijskih saveznika.

Uzimanje dobrih bakterija tijekom i nakon terapije antibioticima može pomoći u lakšem podnošenju terapije, očuvanju crijevne mikrobiote i općeg zdravlja. Važno je pridržavati se propisanog doziranja antibiotika i završiti propisanu terapiju.

Idealan saveznik u samo jednoj kapsuli

Upravo tu na red dolazi i Biorela® AB, s formulom HOWARU® Restore. Ova znanstveno potvrđena formula nudi ekstra snažnu podršku u jednoj kapsuli dnevno, pružajući klinički dokazanu kombinaciju vrhunskih sojeva dobrih bakterija. Inulin, dodatak koji Biorela® AB uključuje u svoju formulu, igra značajnu ulogu i služi kao hrana za dobri bakterijski rast, pomažući im da se razmnože i višestruko prevladaju broj loših bakterija.

Očuvanje ravnoteže za zdrav život

Antibiotici su neosporno moćno sredstvo u liječenju bakterijskih infekcija, ali važno je razumjeti i posljedice njihove primjene na crijevnu mikrobiotu. Održavanjem ravnoteže crijevne mikrobiote, doprinosimo optimalnom funkcioniranju organizma, čineći ga spremnim nositi se s vanjskim i unutarnjim izazovima.

Povećanje broja dobrih bakterija, posebno uz Biorela® AB, može pomoći u podnošenju antibiotske terapije i očuvanju zdravlja crijevne mikrobiote.

Sadržaj nastao u suradnji s Biorelom.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo