Zdravlje

Zdravlje

PROMO

Kako ublažiti bol u zglobovima? Donosimo 4 savjeta koji će pomoći

123RF

Tegobe vezane uz zglobova mogu utjecati na kvalitetu života, ali, srećom, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste ublažili simptome i poboljšali svoje opće stanje.

Ukočenost zglobova čest je izazov s kojim se mnogi susreću, posebno u srednjim i kasnijim godinama života. Neugoda može varirati od blage i prolazne do one koja je uporna i ograničava svakodnevne aktivnosti. Ona se može pojačati nakon perioda mirovanja, poput jutra, ali se često ublažavaju tijekom dana s povećanjem fizičke aktivnosti. Međutim, prekomjerna aktivnost može dovesti do pogoršanja simptoma.

Prepoznavanje simptoma i pravovremena komunikacija s liječnikom ključni su za pravilan pristup ublažavanju tegoba zglobova. Iako tegobe zglobova mogu utjecati na kvalitetu života, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste ublažili simptome i poboljšali svoje opće stanje. Ovi koraci uključuju redovito vježbanje radi održavanja fleksibilnosti i snage zglobova, održavanje zdrave tjelesne težine kako bi se smanjio pritisak na zglobove te primjena toplih i hladnih obloga za ublažavanje ukočenosti i bolova. Pravilan odabir i korištenje dodataka prehrani također može pružiti podršku zdravlju zglobova, smanjujući osjećaj nelagode i poboljšavajući mobilnost. 1, 2, 3

123RF

1. Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Dodatna težina znači dodatno opterećenje za zglobove, posebno kad je riječ o koljenima, kukovima i zglobovima stopala. Smatra se da – kod osoba s viškom kilograma – već gubitak od 5 % tjelesne mase može pozitivno utjecati na zdravlje, uključujući poboljšanje mobilnosti, smanjenje boli u zglobovima i smanjenje rizika od budućih oštećenja.

2. Redovno se bavite tjelovježbom

Redovna tjelovježba će pomoći u održavanju poželjne tjelesne težine, a uz to može pomoći održati zglobove fleksibilnima kao i ojačati mišiće koji ih okružuju i koji im onda mogu pružiti snažniju potporu.

O tjelovježbi koja je primjerena stanju vaših zglobova je važno razgovarati s liječnikom, no u načelu dobri su oblici tjelovježbe koji ne predstavljaju intenzivno opterećenje za zglobove: hodanje, biciklizam, plivanje i općenito aktivnosti u vodi.

3. Isprobajte kombinaciju toplog i hladnog

Dugo tuširanje toplom vodom ili topla kupka ujutro mogu ublažiti ukočenost zglobova, a kao opcija za smanjenje nelagode tijekom noći može biti korisno korištenje električne deke.

S druge strane, hladni tretmani mogu pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima, oteklina i upala. Za brzo olakšanje možete uzeti vrećicu smrznutog povrća, umotati je u ručnik i držati na bolnom mjestu.

123RF

4. Jedite zdravu, raznovrsnu hranu

Prehrana koja sadrži svježe voće i povrće i ostale nutritivno bogate namirnice može pomoći u održavanju ravnoteže imunosnog sustava i pozitivno se odraziti na cjelokupno zdravlje.

Istraživanja upućuju na to da pravilan izbor prehrane može utjecati na simptome artritisa. Primjerice, mediteranska prehrana je bogata omega-3 masnim kiselinama za koje se pokazalo da mogu pomoći u smanjenju ukočenosti zglobova i ublažavanju boli.4

Kada se obavezno obratiti liječniku?

Bol u zglobovima može biti blaga, ali i dovoljno intenzivna da vam oteža svakodnevicu. Uz bol se može javiti i oteklina, ukočenost zgloba ili utrnulost. Osim toga, moguće je škljocanje, škripanje ili pucketanje prilikom pomicanja zgloba, kao i otežano savijanje ili ispravljanje zgloba. Ako vas bol ometa u uobičajenim aktivnostima, vrijeme je da o problemu razgovarate s liječnikom.

Hitno se javite liječniku ako je područje zgloba vruće i otečeno, ako je bol popraćena groznicom, ako vas bol sprječava da normalno hodate, ali i ako primijetite neobjašnjiv gubitak težine.

Važno je brzo dijagnosticirati uzrok boli i odrediti koji je optimalan način za ublažavanje boli, ali i održavanje funkcionalnosti zglobova.5

Arthrosupport INTENSIVE* ima pojačanu formulu, a njegov je sastav osmišljen prema potrebama mišićno-košta­nog sustava i znanja o nutrijentima za zglobove. Sadrži 3 elementarna sastojka zglobne hrskavice: kolagen tip II, glukozamin sulfat i kondroitin sulfat. Mangan doprinosi normalnom stvaranju vezivnog tkiva i održavanju nor­malnih kostiju, a vitamin C je esencijalni vitamin za formiranje kolagenskih vlakana. Sastav je dodatno obogaćen ekstraktima tradicionalnih biljaka – indijski tamjanovac (Boswellia serrata), bijela vrba (Salix alba) i kurkuma (Curcuma longa), crni papar (Piper nigrum – patentirani ekstrakt BioPerine®) – koji pojačava apsorpciju nekih mine­rala, vitamina i drugih tvari do 80% (Patent US 5972382 A).

* Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kostiju i hrskavice, kao i zubi, desni, kože i krvnih žila. Mangan doprinosi normalnom stvaranju vezivnog tkiva i održavanju normalnih kostiju.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo