Kemoterapija i seks: je li seksualna aktivnost tijekom liječenja u redu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kemoterapija i seks: je li seksualna aktivnost tijekom liječenja u redu?

Shutterstock

Najbolje je razgovarati o svim nedoumicama sa svojim liječnikom, koji je upoznat s vašom individualnom situacijom. Međutim, obično je u redu imati seks dok ste podvrgnuti kemoterapiji – sve dok ste raspoloženi za to.

Mnogi čimbenici mogu utjecati na odluke o kemoterapiji i seksu. Karthik V. Giridhar onkolog s prestižne Mayo klinike odgovara što sve treba uzeti u obzir.

Shutterstock

Koju vrstu raka imate?

Rak genitalnog trakta, urinarnog trakta, anusa ili rektuma može zahtijevati poseban oprez kada je u pitanju seks. Nakon postupka ili terapije koja utječe na ta područja, vaš liječnik može preporučiti suzdržavanje od seksualne aktivnosti do potpunog ozdravljenja.

Koju vrstu kemoterapije primate?

Različiti lijekovi za kemoterapiju uzrokuju različite nuspojave. Na primjer, ako kemoterapija smanjuje razinu vaših bijelih krvnih stanica koje se bore protiv klica, možda niste zaštićeni od bakterija koje se mogu unijeti u tijelo tijekom spolnog odnosa. Liječnik vam može preporučiti da izbjegavate seks dok se broj bijelih krvnih zrnaca ne podigne na sigurnu razinu. Ako vaša kemoterapija uzrokuje nizak broj trombocita, spolni odnos može uzrokovati krvarenje. Ako vam je broj trombocita izuzetno nizak, može doći do ozbiljnog krvarenja.

Shutterstock

Kemoterapija: Mučnina i povraćanje su česte nuspojave!

Je li moguća trudnoća?

Trudnoća se strogo ne preporučuje tijekom kemoterapije zbog mogućih učinaka na bebu u razvoju. Ako je moguće da vi ili vaša partnerica zatrudnite tijekom spolnog odnosa, liječnik će vas vjerojatno potaknuti da odaberete pouzdanu metodu kontrole rađanja. Jeste li spremni za to? Tijekom kemoterapije, umor ili druge nuspojave, uključujući učinke na hormonalne razine, mogu smanjiti vaš interes za seks. Ako niste zainteresirani za snošaj, zapamtite da je intimna veza nešto više od seksa. Potražite druge načine izražavanja ljubavi, poput ljubljenja, maženja ili drugih zajedničkih aktivnosti.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo