Zdravlje

Zdravlje

Koliko je sigurno plastično posuđe u kojem čuvamo hranu

Bisfenol A sastojak je nekih plastičnh proizvoda, a otpušta se s toplinom. Problem je što je opasan za zdravlje, pa ako volite koristiti plastiku u kuhinju, držite se sljedećih savjeta

Spremanje ostataka hrane u plastične posude dio je svakodnevnice, i nema osobe koja kod kuće nema ove magične spremnike. No jesu li one baš potpuno sigurne za naše zdravlje? Odgovor leži u tome od čega su napravljene.

Bisfenol A, poznatiji kao BPA, kemikalija je koja se koristi u proizvodnji određene plastike kako bi bila izdržljivija i otpornija na lomljenje. Nažalost, BPA ih također može učiniti potencijalnim zdravstvenim opasnostima. On oponaša djelovanje estrogena i remeti naš endokrini sustav.

Karton, plastika, staklo… Na ovim površinama virus se može zadržati i do 72 sata zato budite oprezni

Studije su pokazale kako je izloženost ljudi na BPA povezana s većim rizikom od širokog spektra zdravstvenih stanja ili problema, kao što su neplodnost, ometani rast fetusa, poremećaj pažnje s hiperaktivnošću i agresija među djecom, sindrom policističnih jajnika, endometrioza i bolesti srca, rekla je za CNN Laura Vandenberg, profesorica znanosti o zdravlju okoliša sa Sveučilištu Massachusetts Amherst.

Zabrana bisfenola

Europska unija je zato 2011. odlučila zabraniti bočice za bebe koje sadrže bisfenol. Za ostale stvari određene su granice dopuštene koncentracije bisfenola, a najdalje su otišli Belgija, Švedska, Frnacuska i Danska koje su ga u potpunosti zabranile u svim pakiranjima hrane.

Osim u spremnicima za hranu, BPA se koristi u raznim drugim proizvodima, kao što su prozori otporni na udarce, boce za vodu, naočale, limenke hrane, poklopci boca i cijevi za opskrbu vodom.

Shutterstock

Najveća briga je plastika otporna na lomljenje proizvedena prije deset godina, koja definitivno sadrži BPA. Svaki put kad se koriste, ispuštaju male količine BPA, a čak i niske razine mogu biti štetne, rekla je Vandenberg.

Razlog zabrinutosti leži i u činjenici da polikarbonatni materijali, kao što su plastična pakiranja, s vremenom i pod utjecajem povišene temperature, počinju otpuštati čestice bisfenola. Stoga ako imate kod kuće prastaro plastično posuđe koje vam je žao baciti – nemojte dva puta razmišljati. Riješite ga se.

Oštećeno plastično posuđe je opasno

Pranje plastičnog posuđa u perilici posuđa ili grubim četkama za ribanje povećava vjerojatnost da plastika ispusti ono od čega je napravljena, rekla je Vandenberg.

Naravno, to je problem ako sadrži bisfenol. Dodala je i kako odlaganje visoko kisele hrane – poput rajčice ili agruma – u plastične proizvode čini istu stvar.

Kako izbjeći opasne kemikalije iz hrane i kozmetike koje remete hormone i povezani su s lošim zdravljem?

Ogrebotine također mogu stvoriti duboke brazde u kojima se mogu smjestiti bakterije, rekao je James Rogers, direktor istraživanja i testiranja sigurnosti hrane u Consumer Reports, neprofitnoj organizaciji za istraživanje, testiranje i zaštitu potrošača.

Vandenberg je upozorila i na zagijavanje hrane u mikrovalnoj u plastičnim posudama. Zalaže se za prebacivanje hrane prije zagrijavanja u staklenu zdjelu jer neke od kemikalija iz plastike mogu preći u hranu.

Oznaka “sigurno za mikrovalnu” na nekim posudama ne znači da je proizvod potpuno siguran sa zdravstvenog stajališta, dodala je Vandenberg.

Shutterstock

Kada je vrijeme za novo posuđe

Svo oštećeno plastično posuđe definitivno treba baciti, bez obzira na to koliko je staro, slažu se stručnjaci. Pogotovo ako je promijenilo boju.

Promjena boje spremnika može signalizirati da je došlo do kemijske promjene u plastici. Obično se to događa jer postoji mnogo malih mikro-pukotina. A tad postoji interakcija s hranom jer se plastika razgrađuje, pojašnjava Vandenberg.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo