Zdravlje

Zdravlje

Kako izbjeći opasne kemikalije iz hrane i kozmetike koje remete hormone i povezani su s lošim zdravljem?

Ftalati su štetne kemikalije koje se mogu pronaći u plastici, kozmetici i hrani i povezani su s promjenama u hormonima ali čak i preuranjenom smrću.

Ftalati su hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti. Također su poznati kao plastifikatori ili omekšivači. To znači da se nalaze u gotovo svemu što nas okružuje. Popis proizvoda koji sadrže ftalate zaista je dugačak: kozmetičke kreme, šamponi, ljepila, boje, pesticidi, hrana, vrećice… 

Dodaju se i lakovima za nokte kako bi ostao postojan, parfemima kako bi dulje trajao i drškama za četke i alate kako bi bile čvršće… Kada je čovjek u velikoj mjeri izložen ftalatima, to se može primijetiti i na hormonalnim promjenama.

Nedavna je studija povezala izloženost ovoj kemikaliji i preuranjenoj smrti, posebno radi bolesti srca, što je povezano i u nekim drugim studijama. Čak i mali poremećaj u radu hormona može imati efekt na reproduktivni i imunološki sustav. Kako se nalaze u tako velikom broju proizvoda, često je skoro nemoguće izbjeći ih, ali možete ipak smanjiti izlaganje njima.

Ne možete zaspati i budite se umorni? Ako jednostavno ugrijete stopala, vaš problem je riješen

Izbjegavajte procesuiranu hranu

Hrana je prvi izvor ftalata, prema pisanju Centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Iako ne moraju biti inicijalno dodani hrani, mogu do nje doći iz plastike u kojoj je pakirana. Pronađeni su u mesu, ribi, ulju, pečenoj hrani, formulama za bebe, procesuiranoj i brzoj hrani. Procesuirana hrana je u kontaktu s plastikom skoro u svakog fazi, od rukavica koje djelatnici nose do plastike u koju se umata. Radije kupujte svježu hranu nego već gotovu kako biste ovo izbjegli, a isto tako pripremajte sami svoje obroke, ne kupujte ih.

Hranu nemojte spremati u plastične posude

Možda je vrijeme da se riješite svih plastičnih posuda koje imate kod kuće i koristite samo staklene, keramičke ili drvene posude. Ako odlučite zadržati neke plastične posude, nemojte ih stavljati u mikrovalnu ili perilicu posuđa. Isto tako treba pripaziti s naručenom hranom jer plastika koja se koristi u restoranima može čak imati veću koncentraciju ove kemikalije.

Kad kupujete proizvode za njegu pazite što piše na deklaraciji

Ftalati se mogu naći i u proizvodima za njegu, a koriste se na primjer kako bi parfem dulje trajao pa ako na proizvodu piše „parfem“ ili samo miris, moguće se radi o crvenoj zastavici.

Jedan dijetni napitak budi apetit i uzrokuje debljanje – posebno kod žena

Kako biste sigurno kupovali proizvode bez njih, pripazite da šamponi, losioni ili parfemi ne sadrže sintetičke mirise. Najbolje je naravno kupiti one koji su bez dodataka. Neki proizvođači imaju natpise na ambalaži u kojima stoji da ne sadrže ftalate, pa možete i njih potražiti.

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo