Korak bliže piluli za muškarce: Britanci će isprobati kontracepciju bez hormona - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Korak bliže piluli za muškarce: Britanci će isprobati kontracepciju bez hormona

Shutterstock

Pilula bi trebala privremeno i bez štetnih posljedica zaustaviti stvaranje spermija u testisima. Također bi se to lako poništilo

Britanci su postali prvi muškarci na svijetu koji su testirali novu kontracepcijsku pilulu bez hormona. Stručnjaci se nadaju da će time prevencija trudnoće postati zajednička odgovornost muškarca i žene.

Grupa od 16 volontera u klinici u Nottinghamu uključena je u ispitivanje lijeka, nazvanog YCT-529, kako bi vidjeli može li zaustaviti stvaranje sperme, prenosi Daily Mail. Pilula djeluje tako da u tijelu isključi protein, receptor retinoične kiseline alfa (RAR-alfa), sprječavajući ga da se veže za oblik vitamina A.

Upoznajte okidače svoje ljutnje – zapitajte se zbog kojih situacija planete

To bi trebalo, nadaju se znanstvenici, zaustaviti stvaranje spermija u testisima – i također biti lako poništeno ako muškarci odluče da su spremni imati djecu.

Neplodnost se može lako poništiti

Dok se ispitivanje odvija u Velikoj Britaniji, sam lijek je tijekom posljednjih 20 godina razvila prof. Gunda Georg sa Sveučilišta u Minnesoti.

Posljednja inovacija u kontracepciji bila je kontracepcijska pilula za žene, i to prije više od 60 godina. Svijet je spreman za muško kontracepcijsko sredstvo i isporuka onog bez hormona jednostavno je prava stvar s obzirom na ono što znamo o nuspojavama koje žene trpe desetljećima zbog pilula, rekla je prof. Gunda.

Istaknula je kako su svjesno odlučili inhibirati signalni put vitamina A u testisima jer je gotovo 100 godina istraživanja potvrdilo da je ovo pravi put i pokazalo da se neplodnost može lako poništiti.

Shutterstock

Istraživanja su pokazala da je lijek bio 99 posto učinkovit u sprječavanju trudnoće kod miševa i da je nakon dva tjedna smanjio broj spermija majmuna.

Utvrđeno je da je siguran i potpuno reverzibilan nakon završetka liječenja. Ankete pokazuju da bi oko trećina spolno aktivnih muškaraca u Britaniji mogla razmisliti o uzimanju muške verzije pilule. Trenutno su njihove mogućnosti ograničene na apstinenciju, kondome ili vazektomiju.

Bez nuspojava

Druge muške kontracepcijske pilule koje se ispituju koriste hormonske agense za suzbijanje testosterona kako bi spriječili proizvodnju sperme.

Pošast novog doba: Phubbing i utjecaj na komunikaciju

Međutim, testosteron ne zaustavlja u potpunosti proizvodnju sperme i također je povezan s ozbiljnim nuspojavama kao što su povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti kao i debljanje, akne i promjene raspoloženja.

Ispitivanje prve faze provodi YourChoice Therapeutics, biofarmaceutska tvrtka koja je osnovana s ciljem razvoja nehormonskih kontracepcijskih proizvoda za muškarce.

YCT-529 blokira protein – ne hormone – kako bi spriječio proizvodnju spermija. Vjerujemo da će to biti privlačnije muškarcima, od kojih većina na prevenciju trudnoće gleda kao na zajedničku odgovornost, čak i unatoč današnjim ograničenim mogućnostima kontracepcije, koje su trajne ili samo umjereno učinkovite, kaže suosnivač i izvršni direktor Akash Bakshi.

Shutterstock

Inicijativa za mušku kontracepciju, koja je uložila u novu pilulu, podupire napore za razvoj novih metoda kontrole rađanja.

Prva studija na ljudima za mušku kontracepcijsku pilulu bez hormona dugo je očekivana prekretnica i značajan uspjeh u potrazi za reproduktivnom autonomijom. Iako nam predstoji značajan posao, vjerujemo da je ovo značajan korak prema budućnosti u kojoj i muškarci i žene imaju moć odlučivanja i kontrole upotrebe kontracepcije, trudnoće i rađanja, svojevrsne zdravstvene jednakosti za koju vjerujemo da je već dobrano kasni, rekla je izvršna direktorica Heather Vahdat.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo