Zdravlje

Zdravlje

Lako možete smanjiti unos šećera, čak i izbacivanjem kečapa!

Shutterstock

Ne mislimo na savjete poput: umjesto torte pojedite voćnu salatu… Zapamtite da je ključ svega u umjerenosti. Problem je kad “ponekad” postane “često”.

Prehrana bogata šećerom povećava rizik od dijabetesa, bolesti srca, pretilosti… Na tri vrlo laka načina možete smanjiti unos šećera u organizam. 

Izbacite kečap

Pogotovo ako ste veliki ljubitelj ovog dodatka, puno ćete učiniti za svoje tijelo. Zapravo u kečapu ima vrlo mnogo šećera, iako zvuči čudno. Samo jedna žlica kečapa u sebi ima četiri grama šećera, u obliku kukuruzne fruktoze. 

Domaći dodaci

Nemojte kupovati jogurte koji u sebi već imaju neko voće ili slično. Primjerice, samo u jednom jogurtu s voćem ima od 14 do 22 grama šećera. Za doručak je najbolje napraviti svoj miks. U grčki jogurt možete dodati bobičasto voće, cimet, zobene pahuljice, chia sjemenke…

Fantastični recepti za piletinu i kruh sa sušenim rajčicama

Sprijateljite se s mastima

Masti će vam zapravo pomoći da smanjite svoju ovisnost o šećeru. Hrana bogata zdravim mastima više će vas zadovoljiti od slatke hrane. Zdrave masti nalaze se u maslinovom ulju i avokadu, a možete ih kombinirati sa lososom, sjemenkama lana, orasima… 

7 savjeta za pripremu bezglutenskih jela
U popodnevnim satima, negdje na pola radnog vremena, tijelo će tražiti energiju, i tada će vam se vjerojatno jesti slatko. Umjesto šećera, uzmite bademe ili namaz od kikirikija. Možete i napraviti svoje kolačiće s tom kombinacijom ili domaće pločice od orašastih plodova. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo