Zdravlje

Zdravlje

Liječnici apeliraju: Boce šampanjca trebale bi imati čepove na navoj, mogu izletjeti brzinom od 80 km/h

Iako bi prijedlog mogao naići na otpor kod ljubitelja ovog pića, liječnici smatraju da bi boce šampanjca trebale imati čepove na navoj kako bi se izbjegao rizik od ozljeda oka.

Pod pritiskom tri puta većim od pritiska automobilske gume, čepovi mogu izletjeti brzinom od čak 80 km/h uzrokujući potencijalnu sljepoću kod svakog koga udari u oko. Zato liječnici predlažu da boce imaju naljepnice s upozorenjem te da ih se otvara pod kutom od 45 stupnjeva od tijela.

Stručnjaci s Odjela za oftalmologiju Sveučilišta u Cambridgeu i njihove kolege kažu da se upozorenje može činiti pretjerano opreznim, ali ozljede oka od pluta predstavljaju značajnu prijetnju zdravlju očiju.

Shutterstock

Do ozljede može doći brže od treptaja oka – potrebno je samo 0,05 sekundi od od boce do lica.

Više od četvrtine onih koji pate od problema poput odvajanja mrežnice i dislokacije leće zakonski su slijepi, uključujući zvijezdu popularnog reality showa Love Islanda Thea Campbella, piše Daily Mail.

Unatoč dvjema operacijama, izgubio je vid na desnom oku nakon što se ono ‘raspolovilo’ nakon nesreće 2019., dok je bio na odmoru na Ibizi.

Ako imate 50 godina i želite lijepu kožu, ove tri namirnice bogate kolagenom jedite što češće

Istraživači ističu i stuaciju u kojoj je eritrejski biciklist Biniam Girmay otvorio bocu prošeka na pobjedničkom postolju kako bi proslavio pobjedu na Giro d’Italia prošle godine. Čep mu je udario u oko, prisilivši ga da se povuče iz sljedeće faze natjecanja.

Studija objavljena 2005. pokazala je da su čepovi boca šampanjca odgovorni za 20 posto ozljeda očiju povezanih s čepovima boca u SAD-u i 71 posto u Mađarskoj. Iako se mnogim ozlijeđenima vid poboljšao, studija je pokazala da su u 26 posto slučajeva ostali zakonski slijepi.

Shutterstock

Među 34 slučaja ozljeda oka uzrokovanih čepovima boca pjenušavog vina u Italiji 2009. pronađene su ozljede koje uključuju krvarenje, dislokaciju leće i traumatsko stvaranje katarakte. Komplikacije su uključivale probleme s kretanjem zjenice, odvajanje šarenice, makularnu degeneraciju.

Kako spriječiti ozljede?

Liječnici su dali i savjete za izbjegavanje ozljeda tijekom zdravica, u skladu sa smjernicama Američke akademije za oftalmologiju.

To uključuje hlađenje boce prije otvaranja kako bi se smanjio pritisak i brzina čepa te pritiskanje čepa prema dolje kako bi se usporilo izletanje.

U slučaju ozljede, savjet je da potražite hitnu konzultaciju s oftalmologom kako biste smanjili rizik od oštećenja vida.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo