Zdravlje

Zdravlje

Lijekovi za erektilnu disfunkciju mogli bi pomoći u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti

Znanstvenici su otkrili da lijek za erektilnu disfunkciju, prvenstveno namijenjen liječenju visokog tlaka jer širi krvne žile, može biti koristan i kod Alzheimera

Lijekovi za erektilnu disfunkciju mogu smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti kod muškaraca povećanjem krvotoka, prema studiji objavljenoj ovih dana u časopisu Neurology, prenosi Medical News Today.

Istraživači, međutim, primjećuju da studija ne mora nužno izravno biti dokaz da lijekovi za erektilnu disfunkciju zaistga smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti. Kaže samo da postoji veza…

Neuroznanstvenica savjetuje: Za zdrav mozak jedite ovih sedam skupina namirnica

Ističu i kako su lijekovi za erektilnu disfunkciju, koji proširuju krvne žile kako bi se omogućio veći protok krvi, prvotno razvijeni za liječenje visokog krvnog tlaka. Ali sada se čini kako bi mogla postojati još jedna korist.

Iako napredujemo s novim tretmanima za Alzheimerovu bolest, koji djeluju na uklanjanje amiloidnih naslaga u mozgu kod ljudi u ranim stadijima, očajnički su nam potrebni tretmani koji mogu spriječiti ili odgoditi razvoj bolesti. Ovi rezultati su ohrabrujući i opravdavaju daljnja istraživanja, rekla je Ruth Brauer, autorica studije i predavačica na University College London.

Petogodišnja studija

U istraživanju je sudjelovalo 269.725 ispitanika prosječne dobi od 59 godina kojima je nedavno dijagnosticiran poremećaj erekcije. Nitko nije imao problema s pamćenjem ili drugih znakova Alzheimerove bolesti na početku studije.

Istraživači su pratili sudionike u prosjeku pet godina. Studija je promatrala 55% ispitanika s receptima za lijekove za erektilnu disfunkciju i usporedila ih s 45% sudionika koji ih nisu trebali.

Shutterstock

Tijekom razdoblja praćenja, 1119 muškaraca razvilo je Alzheimerovu bolest. Među onima koji su uzimali lijekove za erektilnu disfunkciju, 749 ih je razvilo Alzheimerovu bolest. Među onima koji nisu uzimali lijekove, 370 ih je razvilo Alzheimerovu bolest, što je nešto viša stopa učestalosti.

Nakon što se istraživački tim prilagodio drugim čimbenicima koji utječu na stopu Alzheimerove bolesti, kao što su dob, konzumacija alkohola i puši li netko ili ne, zaključili su da muškarci koji uzimaju lijekove za erektilnu disfunkciju imaju 18% manju vjerojatnost da će razviti Alzheimerovu bolest.

Istraživači su rekli da je povezanost između lijekova za erektilnu disfunkciju i Alzheimerove bolesti bila najjača kod muškaraca kojima je tijekom studije prepisano najviše lijekova.

Mlad mozak možete imati i u starijoj dobi, potrebno je pratiti samo 4 koraka

Potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi, saznalo više o potencijalnim dobrobitima i mehanizmima ovih lijekova i istražilo optimalno doziranje, rekla je Brauer.

Dodatna istraživanja

Dr. Clifford Segil, neurolog u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Kaliforniji koji nije bio uključen u istraživanje, rekao je za Medical News Today da mogući tretmani za Alzheimerovu bolest nisu tako jednostavni kao slanje više krvi kroz tijelo.

Dodao je i da ga zanima kako će lijek utjecati na žene s Alzheimerovom bolešću.

Gubitak pamćenja ostaje multifaktoralno stanje. Kardiolozi ponekad koriste lijekove za erektilnu disfunkciju kako bi povećali dotok krvi u srce. Istraživači ove studije trebali bi provesti dodatna istraživanja kako bi utvrdili imaju li vazodilatacijski lijekovi izravan učinak na vaskularnu, a ne na Alzheimerovu demenciju, rekao je dr. Segil.

Dr. Tommy Wood, asistent profesora pedijatrije i neuroznanosti na Sveučilištu Washington koji također nije bio uključen u studiju, smatra da su čimbenici kardiovaskularnog rizika snažno povezani s rizikom od Alzheimerove bolesti i demencije.

Shutterstock

Zbog toga, terapije koje poboljšavaju protok krvi u mozgu, osiguravajući da kisik i hranjive tvari dođu do aktivnih dijelova mozga kada su potrebni, mogu poslužiti kao osnova za buduće terapije u prevenciji ili liječenju osoba s demencijom, rekao je Wood.

Čak i bez uzimanja lijekova za erektilnu disfunkciju, postoje načini da dovedete više krvi u mozak i smanjite rizik od Alzheimera. Tjelesna aktivnost štiti od demencije, a jedan od glavnih razloga je što podržava vaskularno zdravlje i protok krvi u mozgu.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo