Zdravlje

Zdravlje

Mlad mozak možete imati i u starijoj dobi, potrebno je pratiti samo 4 koraka

Shutterstock

Koliko je star vaš mozak? Čini se da može i on biti i star i mlad neovisno o tome koliko ste vi stari.

“Upravo je to jedna od najvažnijih stvari koje možete napraviti za sebe kako biste smanjili rizik od kognitivnih problema“, navodi Marc Milstein, neurolog. Ne morate se dugo pitati kako to postići jer smo za vas prikupili najvažnije savjete

1. Uživajte u šetnji s prijateljima 

“Osobe koje hodaju oko 30 minuta u danu imaju i manji rizik od demencije za 60 posto”, otkriva te dodaje kako se stalno nude nove studije koje pokazuju kako je neka vježba bolja od druge, ali ako želite tek zakoračiti u svijet tjelesne aktivnosti, onda je hodanja najbolja opcija za početak, kako za cjelokupno zdravlje tako i za zdravlje mozga. Ako ipak želite iskoristiti najbolje od te šetnje, Milstein savjetuje da to činite u društvu prijatelja i to najbolje ujutro kako bismo uživali i u suncu, a čije će zrake utjecati na poboljšanje raspoloženja, fokusa, metabolizma i sna. 

Društvo je isto tako važno za zdravlje, a ako ste usamljeni, pozovite u šetnju prijatelja i to vrijeme. Osjećaj usamljenosti je povezan s dvostrukim rizikom od razvoja demencije. Jedan od razloga je upravo i taj što ćete zaštiti cjelokupno zdravlje uživajući u društvu s prijateljima. 

2. Hodajte stepenicama 

Slično kao i šetnja, stručnjaci primjećuju kako osobe koje hodaju stepenicama umjesto dizalom do stana imaju mozak koji izgleda mlađe. Ako nemate baš vremena šetati svaki dan oko kvarta, jednostavno hodajte stepenicama.

Četiri neočekivana signala koji otkrivaju da ste pametniji od drugih – provjerite kako stojite

“Osobno vjerujem da je hodanje jedan od najpodcjenjenijih načina aktivnosti za mršavljenje. Ne samo da ćete osnažiti noge, već će i srce bolje raditi što će sigurno doprinijeti zdravlju”, pojašnjava. Uz to je olakotna okolnost što ne morate ići u teretanu ili vježbati kod kuće; ako imate izbora između stepenica ili lifta – odaberite stepenice i to će se isplatiti na dugoročne staze.

3. Jedite šareno 

Lista zdravih namirnica je tolika da vam se lako može zaviriti u glavi, ali postoji jedno najvažnije pravilo – uvrstite voće i povrće na tanjur. Postoje razne studije koje kažu kako su razne boje na tanjuru odličan izbor za zdravlje probave ali i mozga.

“Tanjur pun voća i povrća pa time i antioksidanta i vitamina je isto najbolji način da zaštitite zdravlje mozga”, zaključuje.

Odmorite se uz dobru knjigu – od korisnih priručnika do fantastičnih romana

4. Odmarajte

Prema riječima ovog stručnjaka, za mozak je važno uzeti pauzu, iako smo svi danas spremni raditi i samo raditi jer se to od nas očekuje. No odmor je jednako potreban ako želimo biti zdravlje. 

Oni koji će kao prioritet staviti svoje zdravlje, puno su uspješniji upravo zato što će rijetko doći do sagorijevanja na poslu – jer su odmorni. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo