Zdravlje

Zdravlje

Ljeto u toplicama je ugodno i korisno za zdravlje

Zdravstveni turizam najbrže je rastuća grana turizma, a kontinentalna Hrvatska sa svojim termama ima puno potencijala, koji je još nedovoljno iskorišten

Ljeto više nije “rezervirano” isključivo za more jer se kao dostojna zamjena obali sve češće suprotstavljaju toplice, posebice na kontinentu. Uostalom, ljetovanje na moru mnogima je postalo luksuz, a uz odmor, toplice nude niz programa koje donose zdravstvene benefite. Razvija se tako, ističu, i kontinentalni, ali i zdravstveni turizam čiji je veliki potencijal još uvijek nedovoljno prepoznat.

Toplice Lipik imaju višestoljetnu tradiciju i jedan su od najstarijih gospodarskih subjekata u Lipiku. U današnjem obliku bolnica radi od 1971. , nastavljajući tradiciju Lječilišta Lipik staru koliko i samo naselje, dakle više od dva stoljeća.

Znate li koliko je aktualan fenomen ledene kupke zaista fenomenalan?

Toplice Lipik ističu se svojom posebnom termomineralnom vodom te bogatom tradicijom i iskustvom koje imamo u liječenju raznih zdravstvenih stanja. Naše medicinsko osoblje kontinuirano se educira za različite vrste terapija, naročito u polju neurorehabilitacije i postoperativne rehabilitacije, govori Goran Pušćenik, ravnatelj Toplica Lipik.

Ovisno o funkcionalnom stanju i medicinskim indikacijama, pacijenti su smješteni u pet objekata unutar bolnice i u njezinoj neposrednoj blizini. Na raspolaganju im je 260 kreveta, od kojih je 130 dogovoreno s HZZO-om. Odmah po dolasku ih pregledava specijalist i kreću s fizikalnim terapijama.

Opredijelili smo se za visokokvalitetnu medicinsku rehabilitaciju, koja podrazumijeva rehabilitaciju neuroloških stanja i bolesti, reumatskih bolesti i bolnih stanja kralježnice, postoperativnu rehabilitaciju te mnoga druga stanja. Naglasak stavljamo i na zdravstveni turizam, dodaje ravnatelj Pušćenik.

A potencijal zdravstvenog kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, uvjeren je on, uistinu je velik.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Imamo prirodne izvore i predispozicije za razvitak. Od termalnih izvora do specifičnih klimatskih uvjeta koji pružaju idealno okruženje za oporavak i wellness. Nažalost, taj potencijal još nije u potpunosti iskorišten. Postoji nekoliko razloga za to, uključujući nedovoljnu promociju, nedostatak ulaganja u infrastrukturu, nedostatak specijaliziranih programa kao i nedostatak svijesti o mogućnostima kontinentalnog turizma i njegovoj važnosti. Kako bi promijenili trenutačnu situaciju, potrebno je raditi na tome da se poboljšaju svi nedostaci koje sam prije naveo zbog kojih turizam nije iskorišten. Važno je i poticati suradnju između zdravstvenih ustanova, turističkih agencija i lokalnih zajednica radi stvaranja cjelovitih i atraktivnih zdravstvenih programa, podcrtava naš sugovornik.

Dakle, potrebno je, nadovezuje se, uložiti napore u promociju, infrastrukturu i suradnju kako bi se iskoristio puni potencijal zdravstvenog kontinentalnog turizma u Hrvatskoj. To će im omogućiti da postanu prepoznatljiva destinacija za zdravlje, oporavak i wellness, privlačeći goste iz cijelog svijeta.

Toplice mogu postati i svojevrsna kontinentalna zamjena za odlazak na more u određenim situacijama. Iako je more poznato po svojim blagodatima za zdravlje, uključujući morsku vodu, zrak i sunce, toplice također pružaju brojne terapijske mogućnosti i opuštajuće okruženje. Toplice su posebno korisne za liječenje zdravstvenih stanja poput reumatskih bolesti, mišićno-koštanih problema, u neurološkoj rehabilitaciji i liječenju stresnih stanja. Nude se različite terapije kao što su termalne kupke, elektroterapije, kineziterapije i masaže koje su usmjerene na obnovu i oporavak tijela. Iako se more često smatra luksuzom, toplice mogu pružiti slično iskustvo opuštanja i regeneracije, ali po pristupačnijim cijenama. Osim toga, kontinentalni turizam omogućuje gostima da istraže prirodne ljepote unutrašnjosti zemlje, upoznaju tradiciju i kulturu te uživaju u mirnom okruženju bez gužvi, govori ravnatelj Lipičkih toplica.

Kada je liječenje u toplicama obavezno i kako do bolničke rehabilitacija na uputnicu? Evo odgovora stručnjaka

U konačnici, odabir između toplica i odlaska na more, dodaje, ovisi o individualnim preferencijama, zdravstvenim potrebama i osobnom budžetu.

Toplice mogu pružiti alternativu za one koji ne mogu ili ne žele otići na more, nudeći terapijske koristi i opuštajući boravak u kontinentalnom okruženju. Lipik ima raznovrsnu ponudu sadržaja koju vrijedi posjetiti. Naša prirodna baština kao što su jezera i planinarske staze samo su neke od prednosti pri odabiru zamjene za more. Ergela Lipik objedinjava kulturno-povijesni i tradicijski doživljaj zajedno s prirodnom baštinom. Lipik ima i vanjske gradske bazene koji su zabava i osvježenje u ljetnim
danima, navodi.

Odradili su, kaže nam, velike projekte i puno uložili u razvoj Toplica Lipik. Najveći projekt koji se još uvijek odvija je Terme Lipik, integrirani projekt razvoja i revitalizacije kulturne baštine Lipika.

Pri završetku smo projekta rekonstrukcije objekta Narodne kupke s čijom rekonstrukcijom i opremanjem dobivamo suvremeno opremljeni medicinski wellness s još jednim bazenom, slanom sobom i saunama u kojemu će se termalne terapije odvijati u spa ambijentu. Dio toga je i projekt obnove lječilišnog perivoja koji je u punom zamahu i veselimo se što ćemo uskoro ugledati najljepši lječilišni perivoj u Hrvatskoj u novo-starom sjaju kakav Lipik i zaslužuje. Prijavili smo novi projekt “Rekonstrukcija i opremanje objekta Fontana” kojim ćemo kompletno preurediti postojeće smještajne jedinice i izgraditi novi objekt na mjestu prethodno uklonjene postojeće zgrade “Fontana”. Uvrstit ćemo nove medicinske i wellness sadržaje. najavljuje Pušćenik.

Bizovačke toplice, Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Lječilište u Bizovačkim toplicama

Na drugom kraju Slavonije, u mjestu Bizovac nedaleko od Osijeka, smjestilo se poznato lječilište i kupalište Bizovačke toplice. Popularno je to odredište za liječenje različitih zdravstvenih problema, ali i za rekreaciju i opuštanje.

Bizovačke toplice imaju bogatu povijest dugu više od 50 godina. Izvor termalne vode prvi put je otkriven 1968. godine. Tijekom godina Bizovačke toplice postale su omiljeno odredište za ljude koji traže ljekovite učinke termalne vode. Voda iz Bizovačkih toplica jedinstvena je u Europi. Ona ima visok mineralni sadržaj, posebno sulfata i natrija, te se koristi u terapijske svrhe za liječenje raznih zdravstvenih stanja. Ovdje se provodi velik broj medicinskih tretmana i rehabilitacijskih programa koji se temelje na korištenju termalne vode, kao i najsuvremenijoj tehnologiji, a tretmani su usmjereni na liječenje postoperativne rehabilitacije, reumatskih oboljenja, ortopedskih problema i neuroloških stanja. U novije vrijeme Lječilište Bizovačke toplice svoje zdravstvene usluge nadopunile su najsuvremenijom tehnološkom opremom te se razvilo u jedini centar robotske neurorehabilitacije u istočnoj Hrvatskoj, započinje Jelena Brandeker, voditeljica prodaje i marketinga u Bizovačkim toplicama.

A koliki je potencijal zdravstvenog kontinentalnog turizma u Hrvatskoj i zašto on nije više iskorišten?

Zdravstveni turizam je najbrže rastuća grana turizma u svijetu, a kontinentalna Hrvatska ima velike potencijale. Taj dio zemlje bogat je prirodnim ljekovitim izvorima i termalnom vodom koja u kombinaciji s
povoljnom klimom i netaknutom prirodom pruža velike mogućnosti za razvoj lječilišta, wellness centara i zdravstveno-turističkih usluga. Također, cjenovno je kontinentalni zdravstveni turizam vrlo konkurentan kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, odgovara naša sugovornica.

Imamo rješenje za problematičnu kožu i ljetne tegobe! 

Kada govori o tome zašto postojeći potencijali nisu dovoljno iskorišteni, navest će četiri razloga, a to su nedovoljno razvijena infrastruktura koja ograničava razvoj zdravstvenog turizma, nedovoljna promocija kontinentalnog zdravstvenog turizma, nedovoljna svijest ljudi o važnosti brige o zdravlju te problem partnerstva i suradnje.

Kako bi se iskoristio potencijal kontinentalnog zdravstvenog turizma, potrebno je izgraditi veći broj modernih lječilišta i zdravstvenih objekata, ali i intenzivirati promociju kontinentalnog zdravstvenog turizma kako Hrvatska ne bi bila poznata kao turistička destinacija samo zbog svoje obale i otoka. Važno je, nadalje, educirati i informirati ljude o važnosti brige o zdravlju i prevenciji te ostvariti bolju suradnju između turističkih organizacija, zdravstvenih ustanova i lokalne zajednice, rezimira Jelena Brandeker.

Iako je odlazak na more još najpopularniji izbor, toplice sve više, dodaje ona, privlače ljude koji žele uživati u blagodatima ljekovite vode, wellness tretmanima, odmoru i opuštanju, kao i oporavku od određenih zdravstvenih problema po prihvatljivim cijenama. Toplice na kontinentu često pružaju mirnu i opuštajuću atmosferu, daleko od buke i gužve koja je prisutna na moru i odličan su izbor za sve koji uz zdravstvene blagodati traže odmor za tijelo i um, ističe.

Robotska neurorehabilitacija u Lječilištu Bizovačke toplice, Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Buduće investicije u Bizovačkim toplicama bit će, najavljuje, usmjerene prema modernizaciji i proširenju sadržaja i usluga, ponajprije na odjelu robotske neurorehabilitacije, poboljšanju infrastrukture i obnovi termalnog bazena s ljekovitom vodom s ciljem unapređenja zdravstvenog turizma i pružanja što kvalitetnije usluge.

Kvaliteta zdravstvenih usluga, fizikalne terapije, rehabilitacije i vrhunski kadar koji imamo u Lječilištu Bizovačke toplice prepoznati su na domaćem tržištu i cilj nam je zadržati postojeće goste te privući što veći broj stranih gostiju povezivanjem sa stranih turističkim agencijama specijaliziranim za zdravstveni turizam, zaključuje.

Termalni izvori na sjeveru Hrvatske

Cijeli sjeverni dio Hrvatske, sve od Daruvara pa do Svetog Martina, odavno je prepoznat po termalnim izvorima i po kvaliteti te vode.

Neobično osvježenje gotovo za 5 minuta: Salata od lubenice, krastavaca i feta sira

Terme Jezerčica komercijalni su hotel s wellnessom. Ne pružamo uslugu rehabilitacije ili terapija, ali nudimo uslugu u tom smislu da su svi naši terapeuti uistinu fizioterapeuti ili viši fizioterapeuti koji se redovito educiraju, i gdje radimo s jako puno vanjskih klijenata u obliku individualnih masaža i vježbi, ovisno o tome što je klijentu potrebno. Povezano je to, onda, i s wellnessom. Naša je voda izuzetno ljekovita i blagotvorna za različite tipove kožnih oboljenja, kao i za lokomotorni sustav. Tijelo puno lakše funkcionira ako provedete jedno vrijeme u termalnoj vodi, pa se tuširate, s jedne strane se umori, a s druge toliko odmori da je puno pokretljivije. U Europi je to jako prepoznato, posebice u Austriji, a djelomično i Sloveniji. Na stotinu kilometara Slovenci su napravili 14 izuzetno jakih i poznatih termi, a imaju u sklopu ministarstva turizma udrugu termi Slovenije koja je u principu jača institucija nego samo ministarstvo. Zajednički se promoviraju na vanjskim tržištima i to im je najjači turistički izvozni produkt, kaže nam Elvis Pavleković, direktor Hotela i Kampa Terme Jezerčica.

Dugoročno ulaganje u kontinent sve se više, dodaje on, prepoznaje kao isplativije i pametnije nego investicije u morski turizam, i to radi čiste sezonalnosti. Činjenica je da Hrvatska još nije prepoznata kao destinacija 365 dana i da je sezonalnost izuzetno visoka.

Terme Jezercčica u Donjoj Stubici, Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Terme koje rade praktički na istoj razini popunjenosti 12 mjeseci puno su isplativije rješenje. I dok u priobalnim destinacijama postoji problem nedostatka radne snage, kod nas on nije toliko izražen. Naime, radnici žele raditi svih 12 mjeseci, ne samo sezonski. Mi osiguravamo kontinuitet gostima, kojih je 70 posto stalnih, ali i nudimo sigurnost našim zaposlenicima, nastavlja direktor Pavleković.

Na mjestu današnjih Termi Jezerčica, sedamdesetih je godina proteklog stoljeća izgrađeno odmaralište Hidroelektre. Donja Stubica bila je termalna mlaka u kojoj su se starije generacije uvijek rado kupale.

Izvor termalne vode direktno je ispod hotela. Do zagrebačkog potresa temperatura je vode iznosila 38, a sada je 40 stupnjeva Celzijevih. Neću reći da imamo beskrajno puno vode, ali s obzirom na duboke bazene vode ispod termi, što god da se dogodi s nekakvim izvorom, nema bojazni da termalne vruće vode neće biti. Voda je izuzetno kvalitetna i visoke čistoće jer nema utjecaja oborinskih i fekalnih voda, kao ni pesticida jer je dovoljno duboka. S druge strane, izuzetno je kvalitetna mineralno da bi se načelno mogla ohladiti i stavljati u boce i bila bi izuzetno zdrava. Upravo nam slijedi tehnički pregled za 1000 kvadrata novih dječjih atrakcija novoga bazena, a onda nam je u planu daljnja izgradnja na još 17.000 kvadrata novog, velikog akvaparka, kaže naš sugovornik.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo