Zdravlje

Zdravlje

Mamografija vam može spasiti život – ne zaboravljajte na taj pregled

Mamografija je neinvazivna, rendgenska metoda pregleda dojki i osnovna radiološka pretraga za rano otkrivanje raka dojke. Rak dojke se ne može spriječiti, ali se može liječiti ako se rano otkrije

Žene s prosječnim rizikom od raka dojke trebale bi svake druge godine obaviti mamografiju i to počevši od 40. godine, objavila je američka Radna skupina za preventivne usluge (USPSTF), potvrdivši tako dosadašnje preporuke.

Njihova preporuka iz 2009. godine, prema kojima bi probir raka dojke trebao početi u dobi od 50 godina, dakako više ne stoji. Karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor u žena, a čini 10% svih zloćudnih tumora općenito. U posljednjih nekoliko desetljeća smrtnost od raka dojke se značajno smanjila, i to zbog mogućnosti ranog otkrivanja i poboljšanih mogućnosti liječenja.

Ovo je sedam mitova o karcinomu dojke: Ne nasjedajte i ne preskačite kontrole

Mamografija je neinvazivna, rendgenska metoda pregleda dojki i osnovna radiološka pretraga za rano otkrivanje raka dojke. No, važno je naglasiti da se mamografijom ne može otkriti od 15 do 20 % karcinoma dojki, osobito kad imaju gustu žljezdanu strukturu. Zato je važno kombinirati mamografske preglede s UZV dojki. 

Mamografija ili UZV

Tkivo dojke sastoji se od mliječnih žlijezda, mliječnih kanala i potpornog te masnog tkiva. Dojke mogu biti tri tipa:

  • žljezdanog (prevladava žljezdano tkivo, čest nalaz u mladih žena)
  • masnog (starenjem se žljezdano tkivo zamjenjuje masnim)
  • miješanog (podjednaka je količina žljezdanog i masnog tkiva)
Shutterstock

U žena s masnim tipom dojki, prednost se daje mamografiji, međutim, u žena s većim udjelom žljezdanog tkiva, kao nadopuna mamografskom pregledu, preporučuje se napraviti i ultrazvuk.

Kako se pripremiti za pregled?

Mamografija obično traje 15-ak minuta. Prije pregleda nemojte koristiti kremu, puder ili dezodorans ispod pazuha jer oni mogu sadržavati tvari koje mogu otežati analizu mamograma. Prilikom pregleda, grudi se naslone na ploču za snimanje nakon čega se iste blago pritisnu pomoću kompresijske ploče te se učine rendgenske snimke.

A što ako vam kažemo da možete ugasiti okidače stresa? 

Pregled nije bolan, iako je mnogim ženama pritisak na dojku neugodan. No, on traje samo nekoliko sekundi, smanjuje dozu zračenja te se tkivo dojke ne oštećuje.

Preporučuje se obaviti mamografiju u prvoj fazi menstruacijskog ciklusa – od petog do desetog dana ciklusa (brojeći od prvog dana zadnje mjesečnice), budući da su tada dojke najmanje osjetljive.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo