Melanom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Melanom

U sunčevom spektru zračenja sadržani su faktori koji mogu pokrenuti mutacije u koži i izazvati promjene poput melanoma. Stoga, oprezno sa sunčanjem!

 Inače melanom nastaje malignom promjenom melanocita. Više od 90% melanocita nastaje u koži, a manji postotak je u oku. Zanimljivo je da ga se u otprilike 4% slučajeva ne može otkriti. Smatra se da je i tada skriven negdje u koži ili negdje u unutrašnjim organima.

Epidemiologija i uzrok
U posljednje vrijeme u svijetu se bilježi porast pojavnosti melanoma. Uzrok za to nije do kraja utvrđen, ali stručnjaci se slažu da je sigurno jedan od uzroka izlaganje suncu koje ima veću količinu ultraljubičastog zračenja što može potaknuti mutacije i dovesti do razvoja melanoma pogotovu ako za to još postoje i nasljedne predispozicije. Klinička slika.

Na maligni melanom treba posumnjati kada postojeća pigmentirana koža počinje mijenjati boju (pojavljivanjem nijansi plave, bijele, sive, crvene, ljubičaste ili crne), veličinu, oblik (nepravilni rubovi), površinu, konzistenciju, ukoliko se počinje odizati, svrbjeti, boljeti, krvariti i sl.

Amerikanci su se dosjetili da navedene promjene radi lakšeg praćenja grupiraju u skupine s početnim slovima ABCD:
– A kao asimetrija
– B kao border (rub)
– C kao color (boja)
– D kao diameter (promjer ili veličina)

Australski doseljenici imaju toliku fobiju od nastanka melanoma da fotografiraju periodično sumnjive promjene i uspoređuju ih po navedenim parametrima. Potrebno je naglasiti da je lokalizacija kod muškaraca najčešća na prsima, a kod žena na nogama. Na osnovi mikroskopskog nalaza i izgleda razlikujemo 4 oblika melanoma:
– melanom koji se širi po površini. Čini oko 70% svih melanoma, a nastaje iz prethodno postojećih nevusa (madeža). U početku se širi sporo, da bi se kasnije naglo počeo širiti i okomito duboko u slojeve kože i potkožja.
– Nodularni melanom ne nastaje iz prethodnih nevusa, malignijeg je toka i odmah se počinje širiti okomito. Učestalost mu je između 15 i 30%.
– Lentigo maligni melanom (4-10%), tipično nastaje na licu i to starijih osoba.
– Akralni lentogo melanom, nastaje na dlanovima, stopalima i subungvalno (palčevi), zahvaća 2-8% oboljelih.

Proširenost
Stupnjeve proširenosti određuje nekoliko klasifikacija, ali sve se one mogu općenitije podijeliti na I, II i III stupanj i to:
– I stupanj, lokalizirani melanom (samo na koži)
– II stupanj, metastaze u limfnim čvorovima
– III stupanj, udaljene metastaze

Dijagnoza
Nije lako pogotovu u početku bolesti prepoznati melanomsku promjenu, stoga bi svaku sumnjivu promjenu trebalo bioptički ispitati i utvrditi o kakvoj je promjeni riječ. Ukoliko se dokaže postojanje melanoma potrebno je utvrditi stupanj proširenosti kako bi se mogla provesti adekvatna terapija. Ako se melanom proširio, a nije utvrđen primarni afekt potrebno je detaljnije istražiti oči, dlanove, stopala, anus, vaginu, eventualno mokraćni mjehur.

Liječenje
Maligni melanom je moguće izliječiti jedino pravovremenom kirurškom terapijom. Kemo i radio terapija dolaze u obzir kao suportivna terapija u uznapredovalim stadijima. Danas se primjenjuje i imuno terapija i postoji par dokumentirnih slučajeva spontane regresije odnosno oporavka. Primjenjuje se i rekombinantni interferon i interleukin 2.

Prognoza i prevencija
Najbolja je tzv. primarna prevencija odnosno izbjegavati pretjerano izlaganje suncu i sekundarna odnosno rano otkrivanje melanoma. Prema tablicama koje određuju desetogodišnje preživljenje ono ovisi o stupnjevima proširenosti. Za I stupanj iznosi 85%, II stupanj 30-60%, III stupanj 5-15%.

Izvor: www.poliklinika-nemetova.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo