Zdravlje

Zdravlje

Mirisni difuzori poboljšavaju pamćenje i potencijalno sprječavaju demenciju

Studija pokazuje da noćna upotreba difuzora mirisa poboljšava pamćenje za 226 posto kod starijih osoba.

Što bolje budi sjećanja od mirisa – mirisa parfema koji priziva sliku dugogodišnjeg prijatelja, opojna mješavina začina koja vas vraća u kuhinju vaše majke ili bake…

Neurološki, moć arome nad pamćenjem vjerojatno je u tome što ljudski mozak obrađuje informacije o mirisu u amigdali i hipokampusu, koji također kodiraju emocionalna i epizodna sjećanja.

Kako starimo, mnogi od nas gube dio svoje osjetljivosti na mirise. To je deficit koji je povezan s demencijom, kognitivnim padom, pa čak i depresijom. 

Shutterstock

No pokazalo se da redovita izloženost različitim mirisima ne samo da može prizvati pojedina sjećanja kod starijih odraslih osoba, već i potaknuti snagu mozga općenito.

Kada su starije osobe koristile raspršivače mirisa u svojim spavaćim sobama dva sata svake noći tijekom šest mjeseci, njihova kognitivna izvedba skočila je za nevjerojatnih 226 posto.

Poboljšava pamćenje, jezične vještine i dobar san

U ispitivanju na Sveučilištu Kalifornija neuroznanstvenici su podijelili raspršivače mirisa sa sedam različitih patrona eteričnog ulja za 43 odrasle osobe u dobi od 60 do 85 godina koje nisu imale prethodnu dijagnozu kognitivnog oštećenja ili demencije.

Dvadeset sudionika ispitivanja dobilo je uloške s punim mirisom, dok je 23 dobilo uloške sa samo tragovima mirisa. Svaku večer prije spavanja stavili su uložak u svoj difuzor kako bi miris mogao cirkulirati dok spavaju.

Prethodno je istraživanje pokazalo da izlaganje pacijenata s demencijom 40 različitih mirisa dva puta dnevno poboljšava i njihovo pamćenje i jezične vještine, ali istraživački tim u kalifornijskom Irvineu smatrao je da nije realno očekivati od starijih osoba, osobito onih s kognitivnim oštećenjima, da otvore, pomirišu i zatvore tolike mirise svaki dan.

Shutterstock

Zato smo smanjili broj mirisa na samo sedam, izlažući sudionike samo jednom svaki put, umjesto višestrukim aromama koje su se istovremeno koristile u prethodnim istraživačkim projektima. Omogućujući ljudima da iskuse mirise dok spavaju, eliminirali smo potrebu za odvajanjem vremena za to svaki dan tijekom budnih sati, objasnila je glavna autorica studije Cynthia Woo.

Unatoč pojednostavljenoj proceduri, nakon šest mjeseci članovi grupe obogaćene mirisima postigli su 226 posto bolje rezultate od kontrolne grupe na testu popisa riječi, koji ocjenjuje verbalno učenje, zadržavanje i pamćenje prepoznavanja. Također su izvijestili da spavaju čvršće.

Prvi i upozoravajući simptomi koji mogu značiti da nastupa demencija – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

MRI skeniranje pokazalo je da članovi skupine obogaćeni mirisima imaju bolji integritet u moždanom putu koji se naziva lijevi uncinatni fascikulus, traktu koji povezuje dijelove limbičkog sustava i slabi s godinama.

Studija dokazuje da se dugo poznata veza između mirisa i pamćenja može iskoristiti u jednostavnoj, neinvazivnoj intervenciji za poboljšanje funkcije pamćenja—i potencijalno za sprječavanje demencije—kod starijih osoba.

Očekuje se da će proizvod za kućnu upotrebu temeljen na ispitivanju biti dostupan u jesen 2024.

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo