Zdravlje

Zdravlje

Može li se izgorjeti kroz prozor, je li SPF 50 bolji od 30 i ostala pitanja o sunčanju

Može li se izgoriti po oblačnom vremenu, nakon 17 sati i koliko je opasno ako izgore usnice

Prvo, stručnjaci uvijek upozoravaju koliko se cijele godine važno mazati kremom za sunčanje, a posebno ljeti. No postoje neka uobičajena pitanja koja muče tijekom ljeta…

Mogu li izgorjeti po oblačnom vremenu nakon 17 sati? 

Gdje postoji danjeg svjetla, postoji i opasnost od opeklina, kažu stručnjaci. Sve ovisi o tome koliko je koža osjetljiva. No definitivno se treba paziti UV zračenja. Sunčevo zračenje je najjače od 10 do 16 sati, ali i nakon 16 sati sunce je još uvijek visoko na nebu. Tako da ako imate osjetljivu kožu, definitivno se treba namazati. 

Kada je sunce dobro za zdravlje? Evo koje sve bolesti liječi

Što se oblaka tiče, treba znati da sunčeve zrake prolaze i kroz oblake. Nekada čak postoji i veća opasnost od opeklina za vrijeme oblačnog vremena. Malo je hladnije, pa je veća vjerojatnost da ćete puno više vremena provesti na otvorenom, bez da se brinete o zaštiti za sunce. 

Mogu li izgorjeti kroz prozor?

Ako sjedite na sunčanoj strani automobila bit će vam vruće, to je logično, no što je s UV zrakama? Dopiru li i one do kože? Stručnjaci imaju i dobru i lošu vijest. Postoje dvije vrste UV zraka: UVA i UVB. UVB su one “kraće” i vežu se uz opekline i rizik od raka kože. UVB zrake blokiraju stakla na automobilu ili avionu. 

UVA zrake isto igraju ulogu u riziku od raka, ali se ne vezuju uz opekline. Na kožu imaju takav utjecaj da će vjerojatnije izazvati bore ili pigmentaciju kože. Negdje oko 10 do 50 posto UVA zraka mogu proći kroz staklo. 

Evo kako dermatolozi štite kožu, a istovremeno ne izbjegavaju sunce

Je li SPF 50 bolja zaštita od SPF 30? 

SPF 30 ima širok spektar zaštite, štiti od UVA i UVB zraka. Što je veći broj to manje UV zraka dolazi do kože. No brojka nije toliko važna koliko mislite. Važno je nanijeti dovoljno kreme, a ne kupiti što veći faktor. Ako vam jedna bočica traje cijelo ljeto, ne koristite dovoljno!

Treba li razmazati kremu u spreju? 

Sprejevi su praktični, no aposlutno ih treba razmazati kako biste bili sigurni da ste došli do svakog dijela kože. Dermatolozi nisu veliki obožavatelji krema u spreju jer sadrže više kemikalija. 

Mogu li oči izgoriti? 

Baš kao i bilo koji drugi dio kože i oči mogu izgoriti. Nosite šešir širokog oboda i sunčane naočale s UVA i UVB zaštitom. 

Mogu li usne izgorjeti? 

Mogu i to može biti vrlo neugodno. Vrlo je uobičajeno razviti rak kože na donjoj usni. Tomu je tako jer sunce uvijek “udara” od gore u donju usnu koja je ispučenija od gornje. Ne štedite na balzamu za usne sa zaštitnim faktorom

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo