Zdravlje

Zdravlje

Može li se umrijeti od mamurluka? (Nije sve tako crno, ali…)

Vrtoglavica, mučnina, glavobolja… Simptomi su “ludog” izlaska za vikend, a sljedeće jutro možda se i “googlali”: Može li se umrijeti o mamurluka?

Liječnici mogu odgovoriti na ovo pitanje. Toksikološka istraživanja utjecaja alkohola i spojeva koje ima u sebi, na tijelo, kažu da je alkohol – otrov! No, ne možete umrijeti od mamurluka. Ipak, moguće je imati toliku količinu alkohola u tijelu da postane vrlo opasan za organizam. 

Ako namjeravate piti alkohol večeras, prije izlaska nemojte jesti ova jela

Često mokrenje

Drugim riječima, ako ste se sljedeće jutro probudili, izvan opasnosti ste! Simptomi mogu biti užasni, pa i utjecati na neke druge stvari koje se događaju u tijelu. Alkohol tjera na često mokrenje, pa poremeti razinu određenog hormona u tijelu koji je zaslužan za reguliranje mokrenja. Kad često idete na WC, gubite sol i kalcij iz organizma, a i ravnoteža elektrolita se poremeti, što utječe na rad bubrega i srca! Ako uz to još i povraćate, sve to vodi do dehidracije i da, to vas može ubiti. 

Ako patite od tjeskobe ili depresije, možete očekivati da one budu još izraženije nakon previše alkohola. U tijelu se nakon previše alkohola ispuštaju spojevi zbog kojih se možete osjećati kao da imate gripu što utječe na rad hormona sreće. Logično, možete se osjećati vrlo neraspoloženo, a uz dijagnozu tjeskobe i depresije, sve je još gore. 

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo