Zdravlje

Zdravlje

Najčešći razlozi lošeg tjelesnog stava kod djece

Shutterstock

Primjetili ste da se vaše dijete nepravilno drži, nakrivljeno hoda sa podignutim ramenom , staje stopalima i koljenima ususret, možda je pogrbljeno te se žali na bolove u području leđa, vrata ili je stalno umorno?

Vrijeme je da se obratite stručnjaku!

Najčešći razlozi lošeg tjelesnog stava (posture) kod djece:

1. Nagli rast uzrokuje jako istezanje koštanih struktura koje ne prati dovoljno istezanje mekih tkiva (mišića, fascija i ligamenata) pa se javlja umor u mišićima ili bol na spojevima mekih tkiva sa kostima. Miofascijalni tretmani i adekvatne vježbe povećanja opsega pokreta eliminiraju simptom boli i osiguravaju primjeren rast i funkciju malih sportaša.

2. Smanjenje ili povećanje tjelesne težine rezultira neravnotež balansa i naprezanja tkiva pa se kralježnica povija prema skraćenom tkivu i pojavljuje se prominentan trbuščić , pogrbljena ramena, glava prema naprijed koja je nalegla na prsni koš a rezultat je umor i bezvoljnost djeteta. Korekcijom tjelesnog stava – posture dijete nastavlja rasti uspravno i funkcionalno te zadovoljno, što je svima krajnji cilj.

3. Zbog teške školske torbe prošlih nekoliko mjeseci dijete se pognulo, visi mu jedno rame i glavu drži malo ukoso ili jako pognutu naprijed. Sve su to simptomi loše posture i prenaprezanja koje dijete samo ne zna i ne može otkloniti. Pomozite mu fizioterapijskom procjenom u kojoj ćete zajedno čuti razloge nabrojenih simptoma, i dobiti savjet kako treba pristupiti nastavku tijekom školske godine. Ciljana terapija specijalnih manualnih tehnika osigurava bolju cirkulaciju, veću pokretljivost i spretnost , a nakon duljeg vježbanja i snagu. Iskoristite proljetni popust i aktivirajte paket usluga što prije . Naši zajednički rezultati donijeti će svima zadovoljstvo a vašem djetetu ljepše djetinjstvo.

4. Posljedice stare traume, ozljede ili pada, ožiljke možda ne prepoznajete kao budući problem posture. Fizioterapijskom procjenom dobit ćete informacije o i lošim kompenzacijama kojima si je dijete osiguralo barem nekakvu funkciju, a tretmanima ćete osigurati bezbolno, radosno, funkcionalno, uspješno djetinjstvo i bavljenje aktivnostima koje vaše dijete voli.

5. Početkom bavljenja aktivnim sportom mogu se javiti sakrivene greške posture , loš oslonac stopala, nestabilni gležnjevi , nedovoljno mobilno područje zdjeličnog i ramenog obruča. Kod jednostranih opterećenja kao što je tenis , jednoručne igre loptom nužno je osigurati edukativno istezanje skraćenih mekih tkiva da se može dobiti snaga i eksplozivnost ciljane grupe mišića. Ne zanemarite umor djeteta, zatezanja ili bol pojedinih dijelova tijela, jer su to glasni pokazatelji da tijelo pati i treba stručnu pomoć fizioteraputa.

Pregled posture sportaša obuhvaća, uz osnovnu anamnezu, posturalni pregled te procjenu motoričkih sposobnosti (bez testiranja pojedinih). To je orijentacioni pregled koji služi za korekciju prenapregnutosti i daje smjernice za trening istezanja ili ciljanog snaženja pojedinih mišićnih skupina prema ciljevima pojedinog sportaša. Nužan je kod djece koja prvi put započinju sa aktivnim sportskim treningom, kod rekreativaca i naravno kod vrhunskih sportaša kako bi što bolje prilagodili svoje treninge s obzirom na posturalne i motoričke nedostatke i nepravilnosti.

Nepravilno nošenje torbe može uzrokovati bolove, ali i razvoj skolioze

Svako vrijeme je dobro za procjenu koja daje odgovore i usmjerava nastavak aktivnosti sa ciljem zabave, zdravlja i dugoročno dobre posture bez simptoma.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo