Zdravlje

Zdravlje

Naš onkolog o tabletama koje ‘ubijaju rak’: Ovo je značajno medicinsko otkriće, ali tek se treba utvrditi učinkovitost

Onkolog Davor Kust, smatra da je otkriće američkih znanstvenika uistinu revolucionarno, ali napominje i da bi još puno vremena moglo proći do redovne primjene tableta za ubijanje raka.

Vijest da su američki znanstvenici razvili lijek u obliku tablete, koji je u pretkliničkim ispitivanjima “uništavao” sve čvrste karcinome i ostavljao zdrave stanice nepromijenjene, odjeknula je diljem svijeta poput pravog revolucionarnog otkrića i svjetla nade za mnoge oboljele. Podsjetimo, tablete za ‘ubijanje raka’ testirane su na više od 70 staničnih linija raka i utvrđeno je da selektivno ubijaju stanice raka remećenjem normalnog reproduktivnog ciklusa stanica.

Zaista se radi o značajnom medicinskom otkriću. Naime, protein PCNA koji je meta ovog novog lijeka je poznat od ranije. Zna se da ima ključnu ulogu u metabolizmu DNA odnosno njenoj replikaciji (umnažanju) i popravku oštećenja, a što su upravo važni mehanizmi u rastu malignih tumora. Upravo zato je protein PCNA zanimljiva terapijska meta, međutim do sada se nije uspjelo sintetizirati lijek koji bi djelovao upravo na njega. Nažalost, u liječenju raka nije dovoljno proizvesti lijek koji će uništiti određenu strukturu, jednako velik problem je i doprema lijeka upravo tamo gdje treba biti. Znanstvenici s velikog američkog centra za liječenje raka City of Hope upravo su to uspjeli s lijekom koji je za sada pod nazivom AOH1996, nakon 20 godina istraživanja, prokomentirao nam je naš cijenjeni onkolog, dr. Davor Kust iz Poliklinike Anova.

Dr. Davor Kust, Photo: Boris Šćitar/PIXSELL

Linda Malkas, profesorica na odjelu za molekularnu dijagnostiku i eksperimentalnu terapiju kalifornijskog centra za liječenje, razvija lijek posljednjih 20 godina.

Rak dojke prijeti svakoj jedanaestoj ženi u Hrvatskoj

Radi se o ciljanoj kemoterapiji, dakle lijek se veže upravo tamo gdje treba te se time smanjuje oštećenje zdravih struktura, čime se omogućuje intenzivnije liječenje s boljim rezultatima a ujedno bez štete za bolesnika. U novije vrijeme već imamo lijekove koji djeluju po sličnom principu te su u rutinskoj primjeni, primjerice u liječenju raka dojke. Vezano za AOH1996, treba ipak napomenuti kako su ovi vrlo obećavajući rezultati za sada ipak dobiveni u laboratorijskim uvjetima te na životinjskim modelima te da istraživanja na ljudima tek počinju. U tijeku je studija faze I koja će uključiti osam bolesnika radi procjene sigurnosti lijeka, nakon čega slijede ispitivanja na većem broju bolesnika. Ukratko, moguće je da će trebati još mjeseci ili godina dok dobijemo prve suvisle rezultate, temeljem čega lijek može ući u redovnu primjenu. Nažalost, uvijek je moguće da se u praksi lijek pokaže i neučinkovit, no do sada prikupljeni podaci zaista obećavaju. Ukoliko se i ne pokaže da je lijek učinkovit, svakako je velik pomak što je pokazano da se i protein PCMA može direktno terapijski napasti, objašnjava dr. Kust.

Ovo je pet najboljih klinika za liječenje raka u Europi

Tableta se pokazala učinkovitom u tretmanu stanica koje potječu od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća.

Naša tableta za ubijanje raka je poput snježne oluje koja zatvara ključno čvorište zračnih prijevoznika, zatvarajući sve dolazne i odlazne letove samo u zrakoplovima koji prevoze stanice raka, zaključila je Malkas.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo