Zdravlje

Zdravlje

Ne izbjegavajte sunce u potpunosti, ono nam donosi i brojne blagodati neophodne za život 

Istina, sunce je opasno te su oboljenja od raka kože u porastu, no od njega imamo i brojne dobrobiti za fizičko, ali i mentalno zdravlje  

Izlaganje sunčevoj svjetlosti, prije svega, ključno je za naše cjelokupno zdravlje. Uz brojna upozorenja na mjere zaštite od sunca, ne zaboravite iskoristiti sve njegove blagodati

Prirodni izvor vitamina D koji sprečava bolesti 

Vitamin D igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcija, čvrstoći kostiju i funkcioniranju imunološkog sustava. Provođenje vremena na otvorenom i uživanje na suncu pomaže našem tijelu da proizvodi ovaj esencijalni vitamin, za koji je poznato da sprečava bolesti poput osteoporoze, depresije i određenih vrsta raka. 

Istina, previše vremena provedenog vani povećava šanse za rak kože, ali rizik od razvoja određenih stanja kao što su multipla skleroza i druge autoimune bolesti veći je kod ljudi koji žive u sjevernoj klimi. Znanstvenici misle da bi to moglo biti povezano s nižim razinama vitamina D. 

Sunčeva svjetlost ima pozitivan učinak na naše mentalno blagostanje 

Kada je naša koža izložena suncu, to pokreće oslobađanje endorfina, poznatog kao „hormon dobrog osjećaja”. Endorfini podižu naše raspoloženje, smanjuju razinu stresa i potiču osjećaj sreće i opuštenosti. Sunčeva svjetlost povezana je s borbom protiv sezonskog afektivnog poremećaja (SAD), vrste depresije koja se obično javlja tijekom mračnih zimskih mjeseci. 

Jača naše kognitivne funkcije i poboljšava obrasce spavanja 

Izloženost prirodnom svjetlu tijekom dana pomaže regulirati naš cirkadijalni ritam, unutarnji tjelesni sat koji upravlja našim ciklusom spavanja i budnosti. Dobivanjem dovoljno sunčeve svjetlosti tijekom dana možemo poboljšati svoju budnost, fokus i cjelokupnu kognitivnu izvedbu. Nadalje, izlaganje prirodnom svjetlu pomaže u održavanju zdravog obrasca spavanja, omogućujući bolji odmor noću. 

U umjerenim količinama zapravo koristi koži 

Sunčeva svjetlost potiče proizvodnju melanina, pigmenta koji našoj koži daje boju i pomaže u zaštiti od štetnog UV zračenja. Umjereno izlaganje suncu može pomoći u ublažavanju određenih stanja kože poput psorijaze, ekcema i akni. Također pomaže u sintezi vitamina D, koji doprinosi održavanju zdrave kože i sprječava stanja poput rahitisa i psorijaze. 

Zdravlje očiju 

Umjerene količine sunca tijekom života, osobito u tinejdžerskim i mladim odraslim godinama, mogu smanjiti vjerojatnost da ćete imati problema s kratkovidnošću (gledanjem stvari na daljinu). Ali previše izravne sunčeve svjetlosti može ozlijediti vaše oči. To može dovesti do zamagljenog vida i povećati šanse za pojavu katarakte. 

Foto: Shutterstock

Sunce igra značajnu ulogu u našem okolišu 

Osigurava nam kisik 
Sunčeva svjetlost je vitalna za fotosintezu, proces kojim biljke pretvaraju sunčevu svjetlost u energiju, oslobađajući kisik u atmosferu. Ovaj proces održava sve oblike života osiguravajući nam kisik za disanje i služi kao temelj našeg prehrambenog lanca. 

Čist i obnovljiv izvor električne energije 
Solarni paneli pretvaraju sunčevu svjetlost u korisnu energiju, smanjujući našu ovisnost o fosilnim gorivima i smanjujući emisije štetnih stakleničkih plinova. Solarna energija također ima potencijal za stvaranje održivih i samodostatnih zajednica, promičući zeleniju budućnost za generacije koje dolaze. 

Kao što vidite, sunce doista nudi mnoštvo blagodati koje su neophodne za naše zdravlje, dobrobit i okoliš. Međutim, bitno je uspostaviti ravnotežu i zaštititi se od pretjeranog izlaganja štetnom UV zračenju primjenom mjera zaštite od sunca. Zato, uživajmo u njegovim brojnim prednostima i cijenimo čuda koja ono donosi u naše živote, ali – odgovorno! 

Stari recept za napitak od samo 4 sastojka koji učinkovito priprema kožu za sunce

Koliko ga je dovoljno? 

Ovaj odgovor je različit za svakoga. Ovisi o vašoj boji kože, dobi, zdravstvenoj povijesti, prehrani i mjestu stanovanja. Općenito, znanstvenici misle da je 5 do 15 minuta – do 30 ako ste tamnoputi – dovoljno da izvučete maksimum bez izazivanja zdravstvenih problema. Možete ostati vani duže i postići isti učinak ako koristite kremu za sunčanje.  

Nemojte se previše sunčati 
Previše vremena provedenog vani bez zaštite ne samo da može povećati izglede da dobijete rak kože, već može i ubrzati starenje kože, uzrokujući bore, kožnatu teksturu i tamne mrlje. A koža opečena suncem koristi bijele krvne stanice iz vašeg imunološkog sustava za zacjeljivanje. To može utjecati na sposobnost vašeg tijela da se bori protiv mikroba i povećati vjerojatnost da ćete se razboljeti. 

Zaštite svoje oči 
Potrebne su vam sunčane naočale koje blokiraju UV svjetlo i šeširi širokog oboda kad god ste neko vrijeme vani. Sunce može oštetiti vaše oči bilo kada, ne samo ljeti, a zrake mogu proći kroz oblake. (Ne zaboravite da i djeca trebaju istu zaštitu.) 

Koristite kremu za sunčanje 
SPF stavite 30 minuta prije nego što izađete van i ne zaboravite na područja poput usana, ušiju i vrata. Stavite više ako plivate ili se znojite. Pokušajte se kloniti izravnog sunca između 10 i 16 sati, kada su sunčeve zrake najjače. 

H.A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo