Zdravlje

Zdravlje

10 činjenica koje trebate znati o gastritisu

Sve je više mlađih osoba koje muči ova neugodna pojava. Nezdrava i neuravnotežena prehrana u kombinaciji sa stresom stvaraju savršenu podlogu za upalu želučane sluznice, odnosno gastritis.

Osjećaj pečenja u želucu, mučnina, žgaravica, bol u gornjem dijelu trbuha… Sve to mogu biti simptomi gastritisa. Isto tako, svi navedeni simptomi, pa i njihov intenzitet, ovise ponajviše o prehrani osobe koju muči gastritis. Što je, zapravo, najvažnije što trebate znati o gastritisu?

1. Postoji nekoliko tipova gastritisa. Najpoznatiji su akutni i kronični gastritis unutar kojih se razlikuju erozivni, stresni, infektivni, autoimuni.

2. Prehrana. Kavu i alkohol biste trebali potpuno izbaciti, a isto tako nije preporučljivo šokirati svoj želudac prehladnim ili prevrućim napitcima. Čajevi vam mogu biti od velike koristi: od sljeza, mente, majčine dušice, lavande, anisa, pelina i sl. 

Uvijek u džepu imajte par badema: osim što su ukusni, istraživanja govore da ublažavaju simptome žgaravice.

3. Pregled liječnika nije nužan kod svake boli u trbuhu, ali je svakako potreban kod bolova u trbuhu koji traju dulje od 2-3 dana ili se pojačavaju.

4. Jedan od glavnih i najčešćih uzročnika gastritisa jest Helicobacter pylori, kojom se najčešće zaraze mala djeca tako da ni ona nisu pošteđena gastritisa.

Helicobacter pylori infekcija – izazov medicine od koje pati 50% ljudi

5. Tekućinu radije pijte barem 15 minuta prije i sat vremena nakon obroka, nego uz obroke. 

6. Mliječne proizvode biste trebali ograničiti, no ne i potpuno izbaciti s obzirom da su izvor kalcija i vitamina D. Također, važno je izbjegavati začinjene sireve, kao i one punomasne.

Budite umjereni, jedite više manjih obroka, nemojte nikad pregladnjeti i nikad se nemojte prejedati.

7. Gastritis može biti samo popratna pojava neke teže bolesti koja vam je napala organizam. Stoga, nužan je kompletan medicinski pregled

8. Anemične osobe spadaju sklonije su obolijevanju od gastritisa.

9. Znaci kroničnoga gastritisa, unatoč uspješnom eliminiranju bakterije iz želuca, mogu trajati i do godinu dana.

10. Bitno je promijeniti životni stil: Nemojte kasno jesti, niti lijegati neposredno nakon obroka (zadnji obrok 3 sata prije lijeganja). 

Hrana koju trebate jesti ili izbjegavati ako imate kronični gastritis!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo