Zdravlje

Zdravlje

10 činjenica o srcu koje niste znali

Prosječno srce kuca 72 puta u minuti, 100.000 puta dnevno, 3.600.000 puta godišnje te 2,5 milijardi puta tijekom života. Pazite na njega!

Srce je šuplji mišićni organ veličine stisnute šake. Ono opskrbljuje krvlju cijeli organizam i ravnomjernim istiskivanjem krvi iz svojih šupljina omogućuje dopremu kisika, vezanog za crvene krvne stanice – eritrocite, koji su sastavni dio krvi i hranjivih tvari u svaku stanicu našeg organizma.

1. Ponedjeljak je crni dan infarkta: oko 20 posto više srčanih udara događa se na ovaj dan, vjerojatno zato jer su ljudi pod stresom i depresivni zbog povratka na posao.

2. Rizik od srčanog udara ujutro je veći za 40 posto, potvrdili su stručnjaci s Harvarda. Kada se probudimo naše tijelo luči adrenalin i druge hormone stresa, povećava se tlak i potreba za kisikom. Krv je također gušća i srce ju teže pumpa jer smo djelomično dehidrirali. Sve ovo djeluje na srce. Kako se zaštititi? Kada se ujutro budite, ostavite si malo vremena kako biste se, i nakon zvuka alarma, polako razbudili u krevetu. Ako vježbate ujutro, temeljito se istegnite kako ne biste srcu priuštili dodatan stres.

3. Tražite recept za jako i zdravo srce? Slijedite mediteranski režim prehrane i redovito vježbajte, savjetuju kanadski stručnjaci Zaklade za srce i moždani udar. Ispitanici koji su redovito vježbali prema zatraženom programu i hranili se “na mediteranski način” smanjili su omjer svog struka za osam centimetara, snizili sistolički krvni tlak za šest mm žive te poboljšali svoju vježbačku formu za 15 posto u prvih devet mjeseci istraživanja.

4. Aristotel je smatrao kako je srce izvor inteligencije, a glavna svrha mozga da hladi našu krv. Drevni su Egipćani vjerovali kako se srce može samo kretati unutar tijela.

5. Ne kaže se uzaludno kako su ženska srca drugačija od muških. Naime, srca dama kucaju oko deset posto brže nego srca muškaraca, tj. 78 puta u minuti, usporedno sa 70 “muških” otkucaja.

10 simptoma srčanog udara

6. Možda čudna smjernica kardiologa, no smijeh je zaista najbolji lijek. Samo 15 minuta smijanja može imati jednaki učinak za krvožilno zdravlje kao i pola sata aerobnog vježbanja.

7. Dobro se naspavajte jer nedostatak kvalitetnog sna povisuje tlak, čini nas nervoznima, pojačava stres, apetit, usporava metabolizam i loše djeluje na naše raspoloženje.

Prije spavanja dobro prozračite sobu, pa čak i zimi, te obavezno izbacite sve distrakcije – knjige, novine, televizor i mobitele. Spavaća soba je za – spavanje!

8. Osobe koje žele imati zdravo srce i osigurati puhanje povećeg broja svjećica na rođendanskoj torti mogu se okrenuti psima. Naime, čovjekov najbolji prijatelj može pomoći sniziti rizik od razvijanja bolesti srca, a ujedno pozitivno utječe na snižavanje razine pretilosti, povišenog krvnog tlaka (hipertenzije) i kolesterola.

9. Zaboravite na umjetno disanje ako vidite nekoga tko proživljava zastoj srca ili srčani udar. Najbolje rješenje je neprekidna masaža srca, tvrde stručnjaci.

“Ako pokušate ostvariti masažu od sto kompresija u minuti, čak i da niste savršeno to odradili, imate najveće šanse ostvarenja najviše protoka krvi”, objasnio je dr. Karl Kern, istraživač Sarver centra za srce iz Tuscona i jedan od pionira ove metode. Ovom tehnikom ne provjeravate puls osobe, ne čistite njene dišne putove i ne izvodite disanje usta-na-usta.

Saznajte kako pravilno izvesti masažu srca

10. Prosječno srce kuca 72 puta u minuti, 100.000 puta dnevno, 3.600.000 puta godišnje te 2,5 milijardi puta tijekom života. Pazite na njega!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo