10 ozbiljnih stanja i bolesti koje se češće javljaju kod žena nego muškaraca - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

10 ozbiljnih stanja i bolesti koje se češće javljaju kod žena nego muškaraca

Žene su u većem riziku od razvoja određenih bolesti.

Iako svi imamo i srce i pluća, bolesti se neće razviti kod oba spola u isto vrijeme i to je samo početak… Puno je faktora koji utječu na to kada će se i kod koga razviti neka bolest, a u pitanju su i spol i razlika u hormonima, psiha, fiziologija mozga i puno više… Ovo su bolesti i stanja koja će se češće razviti kod žena nego muškaraca.

1. Crohnova bolesti

Sindrom iritabilnog crijeva, Crohnova bolest, i ostala ozbiljan stanja gastroenterološkog sustava se češće javljaju kod žena. A prema podacima iz studije provedene 2015. godine, jedan od razloga može biti što žene češće potraže pomoć radi probavnih problema nego muškarci. No istraživanje je otkrilo i da se radi o spolu, pa tako navode kako stanice i živci koji kontroliraju kretanje hrane kroz crijeva su malo sporiji kad treba slati signale mozgu kod žena nego muškaraca.

2. Bolesti desni

Krvarenje, bol i povlačenje desni mogu biti vrlo opasna stanja jer bakterija koja uzrokuje peridontalne bolesti povećava šanse da ćete doživjeti i infarkt. Stručnjaci smatraju da se radi o hormonima, primarno estrogenu, zbog čega su žene podložnije bolestima desni – posebno u trudnoći i menopauzi.

Žgaravica ili infarkt? Evo kako bol u trbuhu može otkriti da vam prijeti srčani udar

3. Nesanica

Američka organizacija za zdravlje smatra kako su žene dva puta podložnije razvoju ovog problema. To znači i da neke posljedice koje nesanica donosi mogu biti kod žena ozbiljnije – poput razvoja depresije, jake pospanosti tijekom dana, problemima s pamćenjem i koncentracijom. Čini se da je opet stvar u hormonima i promjenama koje se s njima događaju kod žena.

4. Osteoartritis

Žene imaju fleksibilnije zglobove od muškaraca, ali i elastičnije tetive, što je vrlo korisno tijekom trudnoće i poroda ali isto tako ih to stavlja u rizičnu skupinu kojoj će se lakše dogoditi ozljede. Žene također češće imaju i šire bokove što može uzrokovati opterećenje na koljena. Stručnjaci napominju kako žene nakon 50-te godine imaju puno manje estrogena što također može uzrokovati pojavu problema.

5. Alzheimerova bolest

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti navodi kako žene čine oko dvije trećine oboljelih od ove bolesti u Americi. Godinama su znanstvenici pretpostavili da je odgovor u tome što žene dulje žive, ali sada istraživanja pokazuju da i hormoni igraju ulogu, pa i promjene koje se događaju u menopauzi.

6. Depresija

Čini se da je duplo više žena koje će patiti od depresije nego muškaraca, opet se radi o hormonalnim promjenama koje mogu uzrokovati depresiju. Stručnjaci smatraju kako stres kod žena može voditi do smanjenog funkcioniranja mozga u predjelima odgovornim za raspoloženje.

7. Bolesti srca

Svaka treća žena u razvijenim zemljama umre od posljedica kardiovaskularnih bolesti što ih čini najčešćim uzrokom smrti u žena suvremenog doba. U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrtnosti. U 2020. godini je od kardiovaskularnih bolesti umrlo 22.886 osoba, od čega je 57,4% žena (13.131) i 42,6% muškaraca (9755). Treba napomenuti i da muškarci obolijevaju desetak godina ranije, najčešće oko 45. godine života, a žene oko 55. godine života. Dr. Jean MySweeney smatra da je razlog taj što žene imaju puno tanje krvne žile od muškaraca pa će se one lakše začepiti.

8. Anksioznost

Puno je toga danas oko čega možemo brinuti, a nekim ženama to teže pada. Prema podacima žene će puno češće patiti od anksioznosti od muškarca. Prema riječima dr. Serania, tu je i biološki razlog; žene imaju niže razine čimbenika otpuštanja kortikotropina, hormona koji pomaže da se nosimo sa stresom.

Prepoznajte 6 ranih simptoma multiple skleroze koji se s vremenom pogoršavaju

9. PTSP

Noćne more, nesanica, depresija i anksioznost su samo neki od signala koji otkrivaju post traumatski sindrom. Iako i muškarci i žene mogu patiti od ovog poremećaja, žene su čini se sklonije. Kako se radi o posljedici traume, a žene su češće izložene emotivnom, seksualnom i fizičkom zlostavljaju, možda je to razlog.

10. Poremećaj u prehrani

Američka udruga za psihologiju navodi kako istraživanja o anoreksiji, bulimiji ili drugim problema s prehranom i dalje traju, ali dodaju i kako se ti problemi mogu razviti radi kombinacije bioloških i socijalnih iskustava i češće se javljaju kod muškaraca. Kako su žene okružene savjetima o izgledu od rane mladosti koji uvijek naglašavaju koliko je važno biti mršav i poželjan, jedan je od razloga sigurno poremećena slika o tijelu koja se želi promijeniti, što čini se muškarce toliko ne muči.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo