Zdravlje

Zdravlje

Žgaravica ili infarkt? Evo kako bol u trbuhu može otkriti da vam prijeti srčani udar

shutterstock

Kako znati je li bol u trbuhu ili žgaravica samo kratkotrajni problem ili nešto puno ozbiljnije?

Gubitak daha, pritisak u prsima ili bol u ruci i ramenu… svi znaju da su u pitanju simptomi infarkta. No neki se simptomi bolesti srca mogu se javiti na neobičan način – posebno kada je u pitanju bol u trbuhu. To nije ništa neobično kada znamo koliko su crijeva važna za zdravlje cijelog organizma.

“Crijeva ustvari imaju vlastiti živčani sustav, iznimno složen i profinjen. Ljudi s probavnim problemima često imaju živčane smetnje. Od pamtivijeka znamo da naš osjećaj u trbuhu ima velikog udjela u tome kako se sveukupno osjećamo, ali i kakvo je naše zdravlje”, piše Giulia Enders, autorica svjetskog bestselera “Crijeva sa šarmom – sve o jednom podcijenjenom organu“. 

Jedna šaka ovog voća čuva kosti od starenja, a često ga se niti ne sjetimo

Dr. Mahmud Kara pojašnjava kako je mikrobiota u crijevima jedna od najvećih u tijelu i kako sadrži milijun neurona koji su u suradnji sa svim drugim organima. Nastavite čitati kako biste saznali je li bol u trbuhu povezana sa zdravljem srca. 

1. Žgaravica može značiti probleme sa srcem 

Većina nas dobro zna što znači žgaravica, taj osjećaj pečenja u trbuhu koja se nekad javlja uz povrat kiseline iz jednjaka u usta. Mnoge stvari mogu uzrokovati žgaravicu, poput konzumacije kofeina, alkohola, čokolade te prezačinjene hrane doprinose žgaravici te pogoršavaju simptome u pacijenata s GERB-om.  Simptomi koji prate žgaravicu često su vrlo slični onima koji prate neke druge, mnogo opasnije bolesti kao što angina pektoris ili infarkt srca, koje se uglavnom javljaju uz pojačani fizički napor ili psihički stres. Bol se karakteristično širi u donju vilicu, lijevu ili obje nadlaktice, a praćena je osjećajem pritiska, težine, umora, stezanja i nedostatkom zraka. 

No ponekad može značiti i probleme sa srcem. Nedovoljan protok krvi do srca može voditi do boli u prsima koja može ličiti na lošu probavu, a na stranicama Harvard Healtha stoji kako od oko 8 milijuna osoba koje se jave hitnoj službi radi boli u prsima, više od 4 milijuna se nije odnosilo na bolesti srca.

2. Oteklina može biti povezana sa zdravljem srca 

Ako vam se čini da vam je trbuh čudnog izgleda i primijetite oteklinu, odmah reagirajte. Često to može i biti posljedica onoga što se pojeli ili popili, ali i simptom zatajenja srca. To stanje može dovesti do nakupljanja krvi u području prsa što se može primijetiti i na trbuhu. Kada dođe do ovog stanja, uz oteklinu može doći i do poteškoća s disanjem, važno se odmah obratiti liječniku. 

Postoje dodaci prehrani koje je pametno uzimati u ovo doba godine – farmaceut otkriva o čemu se radi

3. Je li u pitanju infarkt ili virus?  

Ponekad su simptomi jako slični. Povraćanje i mučnina se mogu javiti kod infarkta. “Simptomi infarkta mogu uključivati bol u prsima, mučninu, žgaravicu, bol u trbuhu i vrtoglavicu. U drugu ruku i neki virus ili otrovanje hranom može voditi do mučnine, povraćanja, proljeva i žgaravice”, pojašnjava Kara. 

Neki simptomi vam mogu pomoći da razlikujete ova dva stanja pa će tako problemi sa srcem se javiti uz bol u prsima, rukama, nogama i vratu, dok se to kod trovanja neće javiti. No svakako je važno uvijek na vrijeme obratiti se stručnjaku ako primijetite neobične i neugodne simptome. 

Zaštitite srce zdravim navikama

Kako znamo da postoji poveznica između srca i crijeva, pravilna i zdrava prehrana uz druge zdrave navike sigurno su važna komponenta za zdravlje srca. Pazite koliko kalorija unosite i posvetite se fizičkoj aktivnosti. Kara navodi da je iznimno važno educirati se ako želimo ostati zdravi pa je tako dobro naučiti sve o hrani koju jedemo, kako se pravilno vježba i kako se boriti protiv stresa. 

Američka udruga za srce navodi 75 minuta u tjednu intenzivne aktivnosti kao pravu mjeru, ili 150 minuta umjerene aktivnosti. Tako ćete održati zdravu tjelesnu težinu ali i vježbati srce. Cjelovite žitarice, avokado, ulje i riba, grah i povrće su obavezne namirnice za zdravlje srca. Ne zaboravite na vodu jer je jedna od najvažnijih komponenti našeg organizma i esencijalna za zdravlje. Kara savjetuje i izbjegavanje unosa šećera ili procesuiranih namirnica, alkohola i gaziranih napitaka. Koliko je za zdravlje loše pušenje cigareta ne može se dovoljno naglasiti, a upravo duhanski dim može nanijeti veliku štetu vašem srcu i krvnim žilama. 

A. A.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo