Jedna šaka ovog voća čuva kosti od starenja, a često ga se niti ne sjetimo - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Jedna šaka ovog voća čuva kosti od starenja, a često ga se niti ne sjetimo

Shutterstock

Ako jedete ovu namirnicu svaki dan, možete smanjiti rizik od upala.

Jesti voće i povrće je odlična odluka ako ste na dijeti pa želite nešto pojesti ali da ne skrenete s puta. No s dijetom ili bez nje, najzdravije namirnice su upravo one biljnog podrijetla i treba ih se jesti što češće pa sigurno nećete pogriješiti ako pojedete jabuku, naranču, jagodu ili borovnice – a da ne spominjemo super zdrave banane, šipak ili grožđe… No ako želite zaštititi zdravlje kostiju onda biste trebali razmisliti da svakodnevno pojedete jednu šaku suhih šljiva, a odlične su i za one koji se žele osjećati zdravo i jako i kada stare. Osim što su ukusne i što će vas zasititi, odlične su dakle za zdravlje kostiju, stoji u rezultatima novije studije

Istraživanje je provedeno od strane programa Integrativne biomedicine i psihologije sa sveučilišta Kinesiology ove godine, a uključene su u istraživanje bole žene koje su prošle menopauzu i u danu, kroz 12 mjeseci , jele niti jednu, 6 ili 12 suhih šljiva u danu. 
Glavni autor studije dr. Janhavi Demani je pojasnio, “Rezultati koje smo dobili upućuju da konzumacijom 6 ili 12 šljiva u danu možemo smanjiti mogućnost upalnih procesa koji doprinose gubitku koštane mase kod žena nakon menopauze”. Demani dodaje i kako nas ova studija vodi do spoznaje kako bi sušenje šljive mogle biti obećavajuća namirnica koja prevenira pojavu upale.

Postoji jedna namirnica koja može rizik od nastanka raka smanjiti za pola – tvrde istraživanja

“Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim sastojcima poput zdravih kiselina, flavonoida i karotenoida mogu pomoći u borbi protiv osteoporoze. Suhe šljive sadrže polifenole koji mogu smanjiti posljedice upala i oksidativnog stresa koji može doprinijeti gubitku koštane mase, a oni pak doprinose gubitku koštane mase“, dodaje Kelsey Sackmann, nutricionistica. 

Koliko ih treba pojesti?

Sackman dodaje kako ovo voće može imati i dodatne dobrobiti kao što su minerali, vitamin K,  fenole i dijetalna vlakna – svi neophodni za dobro zdravlje. 
I dok su suhe šljive poznate kao supernamirnica, imajte na umu da su pune šećera pa pripazite na količinu koju jedete. Dobro ih je kombinirati s proteinima kako bi se prevenirao porast šećera u krvi. 

Ako se pitate kako ih učiniti dijelom prehrane, Sackman dodaje kako ih lako možete nositi na posao i jesti kao međuobrok bilo kad u danu. Isto tako ih možete dodati voćnim napicima ili salatama ali i omiljenom jogurtu.  Osim toga, autor studije dodaje i kako ih možete dodati pizzi, a slažu se dobro i s crvenim lukom, Mozzarellom i vinskim octom. 

Kava, piletina, losos… Nutricionistica otkriva 6 namirnica koje jede i pije svaki dan

Što još niste znali o šljivama? 

Donosimo nekoliko tajnih efekata konzumacije šljiva i nekoliko činjenica koje niste znali a nakon što ih pročitate šljive bi mogle postati vaše omiljeno voće. Za početak dobro je znati da su šljive su bogate vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B skupine te vitamine E i K. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A. Tražite li prirodni izvor raznovrsnih minerala, odgovor je – šljiva! U njoj ima puno kalija i fosfora, a sadrži i željezo, magnezij, kalcij, bakar… 

Suhe šljive, koje svi znamo i volimo, su jedna od najblažih i najjednostavnijih načina za dovođenja probavnog sustava u ravnotežu. Suhe šljiva pomažu urednoj probavi tako što opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu u crijeva. Snižavanjem razine LDL-kolesterola, suhe šljive mogu smanjiti opasnost od bolesti koronarnih arterija i kapi. Poticanjem probave i smanjivanjem koncentracije litoholne kiseline, suhe šljive mogu pomoći u sprječavanju raka debelog crijeva. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo