Zdravlje

Zdravlje

10 razloga zbog kojih ćete odmah početi vježbati!

Većina ljudi odlučuje se na bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću kako bi smanjili tjelesnu težinu i/ili poboljšali tjelesnu kondiciju. Istina je, zapravo, da bavljenje sportom donosi i mnogo više…

Ovoga tjedan održava se prvi Europski tjedan sporta (od 7. do 13. rujna) kao rezultat nove inicijative Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti.

Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost, a cilj je i okupiti pojedince, tijela javne vlasti, sportski pokret, organizacije civilnog društva i privatni sektor. Lokalnim inicijativama Tjedan sporta potaknut će Europljane da redovito budu aktivni (#BeActive) uz pružanje različith mogućnosti za više vježbanja u svakodnevnom životu.

Središnji događaj u Hrvatskoj najavljen je za subotu, 12. rujna kada će se na zagrebačkom jezeru Bundek održati cjelodnevne sportske aktivnosti za sve građane, a jedno od velikih događaja toga dana je i ovogodišnje finale projekta „Pokreni se“, koje će se održati na Europskom trgu u 19,00 sati

Što sve dobro donosi bavljenje sportom:

1. Smanjuje rizik za nastanak srčanih bolesti, moždanog udara, pretilosti, dijabetesa, raka debelog crijeva i raka dojke. Deset najvećih “ubojica” u 50 najrazvijenijih zemalja povezane su s nedostatkom fizičke aktivnosti.

2. Jača vaše kosti. Fizička aktivnost usporava gubitak koštane gustoće koja dolazi s godinama. To je osobito važno za žene koje su sklonije obolijevanju od osteoporoze.

3. Poboljšava funkciju pluća. Redovitom fizičkom aktivnošću vaše tijelo postaje opskrbljenije kisikom. Dišite!

4. Budite poletni i puni energije. Možda se čini nelogično, ali ako ste često umorni, probajte vježbati. Pomaže u aktiviranju energije i smanjuje umor.

5. Ne brinite, budite sretni. Tijekom vježbanja u tijelu se oslobađaju endorfini dajući nam osjećaj sreće i euforije. Vježbanje također može pomoći u ublažavanju depresije.

6. Potiče samopouzdanje. Istraživanja su pokazala kako osobe koje redovito vježbaju imaju više samopouzdanja. Također, ako vježbate na otvorenom, poticaj samopouzdanju bit će još veći.

7. Smanjuje razinu stresa. Fizička aktivnost smanjuje stres, tjeskobu i napetost te povećava koncentraciju noradrenalina, koji ublažava reakciju mozga na stres.

8. Povećava kreativnost. Nakon fizičke aktivnosti povećana je i razina kreativnosti. Razmislite o vježbanju tijekom pauze za ručak, posebno ako imate važan i kreativan projekt poslije podne.

9. Za kvalitetan san. Redovito vježbanje pomaže da brže zaspite i dulje spavate – samo nemojte vježbati neposredno prije spavanja jer možda nećete moći zaspati!

10. Vježbanje mozga. Vježbanje izoštrava vaše pamćenje i koncentraciju.

Bavljenje sportom, i to onim koji je naš osobni izbor, te prilagođenim našoj tjelesnoj pripremljenosti, trebalo bi biti sastavnica našeg svakodnevnog života i danas je sve važniji čimbenik održavanja zdravlja, tjelesne kondicije, radne sposobnosti i duševne ravnoteže – jednostavno sinonim zadovoljstva. I zato odaberite aktivnost koja vam najviše odgovara, u svakodnevnom trajanju od 30 minuta – “#BeActive!

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo