Zdravlje

Zdravlje

10 savjeta za ublažavanje mamurluka

Iako je blagdansko opijanje već daleko iza nas, savjeti za ublažavanje mamurluka uvijek dobro dođu! Jer, možda ćete već sutra završiti na nekom rođendanu nakon kojeg ćete trebati kuru za što brži oporavak!

1. Pijte puno vode!

Dehidracija je najveće zlo mamurluka. Stoga pijte puno vode nakon burne noći i tijekom jutra. Još bolje, spriječite mamurluk tako da ispijate vodu nakon svakog popijenog alkoholnog pića.

2. Smirite želudac hranom!

kAko ste uvjereni kako ćete “čvrstom” hranom poput pizze i sendviča s jajima smiriti želudac nadražen alkoholom – varate se. Stručnjaci savjetuju da se ipak okrenete grickalicama poput tosta i krekera. Oni su najbolji za brzo povisivanje razine šećera i smirivanje nadraženog želuca.

3. Isprobajte artičoke!

Nutricionisti tvrde kako ovo ukusno povrće sadrži tvari koje mogu smanjiti nadutost i mučninu, dva simptoma mamurluka. Artičoke također mogu pomoći u zaštiti jetre od štetnog utjecaja alkohola.

4. Kokosova voda pomaže!

Stručnjaci se slažu kako ovaj snažan, osvježavajuć i prirodno sladak sok bogat antioksidansima možemo smatrati prirodnim izotoničnim napitkom. On sadrži pet istih elektrolita pronađenih u našoj krvi.

5. Jaja za detoksikaciju

Ako vam se već i od same pomisli na gutanje sirovog jajeta diže želudac, radije posegnite za kuhanim primjercima koji obiluju cisteinom, aminokiselinom od vitalnog značaja za detoksikaciju.

k6. Vitamini

Iako vitamini nisu univerzalan lijek za sve, istraživanje kalifornijskog sveučilišta je pokazalo da vitamini B-kompleksa mogu pomoći organizmu u obnavljanju energije nakon burne noći.

7. Gospin trn kao rješenje iz prirode

 

Gospin trn je čvrsta, grmolika sredozemna biljka koja se koristi kao tonik kod bolesti jetre, žučnog mjehura i povišenih masnoća u krvi. Prije no što ovu biljku odlučite koristiti kao dodatak prehrani, svakako se posavjetujte s liječnikom.

8. Ulje noćurka

Riječ je o dobro poznatom prirodnom lijeku protiv mamurluka. Ulje noćurka smanjuje želučane tegobe izazvane pretjeranom konzumacijom alkohola i doprinosi boljoj funkciji jetre. Ipak, uzimajte ga s oprezom, jer ovaj prirodni lijek još uvijek nije dovoljno istražen.

9. Znojenjem protiv toksina!

Najbolji način da iz organizma izbacite štetne tvari jest – znojenje! Stoga, pravac u teretanu!

10. San oporavlja!

Vrijeme liječi sve rane, uključujući i mamurluk. Stoga je najbolje da se nakon neprospavane noći vratite na spavanje i nadate se da će vaš mamurluk biti prošlost kad se probudite!

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo