13 namirnica koje nikada ne smijete držati u hladnjaku

hladnjak, Shutterstock 176881859

Ponekad je teško znati koje od namirnica smijemo čuvati u hladnjaku, a koje ne.

Najbolje je da se sve namirnice čuvaju u hladnjaku, zar ne? Odgovor je ne uvijek. Kod nekih će takva pohrana usporiti razvoj bakterija i tako nas zaštiti od trovanja hranom, ali neke od njih ipak više vole sobnu temperaturu.

Mlijeko, meso i jaja uvijek stavite u hladnjak, ali što s avokadom, rajčicom ili krumpirom?

Kako biste iskoristili nutrijente iz svih namirnica, dobro je znati što staviti u hladnjak, a što čuvati na policama. Stručnjaci za hranu otkrivaju sve što morate znati.

1. Rajčice

Hladan zrak će utjecati na promjenu okusa i teksture rajčice, pa je bolje držati ih na sobnoj temperaturi ako ih planirate pojesti u narednih par dana. Kako su one pune vitamina C, svako ih ne zaboravite dodati obrocima.

2. Krumpir

Njih nikada nemojte držati u hladnjaku jer će se škrob iz krumpira na hladnim temperaturama brzo pretvoriti u šećer, a tako postaje i ne baš zdrava namirnica. Čuvajte ih u mračnoj prostoriji, savjetuje Robin Foroutan, nutricionistica iz New Yorka.

3. Kava

Hladnjak nije najbolje mjesto za pohranu kave jer ona lako kupi mirise drugih namirnica kada je u hladnjaku, a tako će i promijeniti svoj okus. Držite ju u zatvorenoj posudi u kuhinji.

Ako kupujete ovih 8 proizvoda, bacate svoj novac - tvrde dermatolozi!

4. Banane

Ako ste stavili bananu u hladnjak primijetili ste da će postati smeđa, što odaje da joj nije mjesto u hladnjaku. Uz to banana će otpustiti plinove koji će utjecati na kvarenje ostalog voća u hladnjaku. Najbolje ih je čuvati na sobnoj temperaturi.

5. Maslac

Maslac je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi, ali kratko vrijeme jer se sastojci mogu odvojiti pa je najbolje pojesti ga u par dana.

6. Bosiljak

Biljke poput bosiljka, ružmarina i timijana će se osušiti prebrzo i neće zadržati svoje arome ako ih držite u hladnjaku, navodi dr. Green, nutricionist. Čuvajte ih dalje od sunca u posudama na sobnoj temperaturi.

7. Kruh

Čuvanje kruha u hladnjaku će spriječiti nastanak plijesni, ali to može utjecati na njegov okus, a isto tako će postati suh. Kruh se može čuvati na sobnoj temperaturi par dana, a u hladnjaku će izdržati  i do 7.

8. Luk

Osim ako ga niste narezali i ogulili, luk bi se trebao čuvati na sobnoj temperaturi, uz dotok zraka koji će omogućiti da dulje traju. Ako ste ga narezali, obavezno ga čuvajte u hladnjaku.

Namaz od tune, lososa ili orade? Jednostavni recepti za ove savršene riblje paštete

9. Češnjak

Svježi češnjak čuvajte na sobnoj temperaturi, a ako ste ga stavili u ulje, onda ga obavezno stavite u hladnjak i potrošite kroz par tjedana.

10. Citrusno voće

“Ovo voće ne mora se držati u hladnjaku, ali ako ga ne planirate pojesti odmah, možete ga tamo staviti“, savjetuje Foroutan. I voće poput manga i ananasa bi se trebalo čuvati na sobnoj temperaturi ali i potrošiti kroz par dana. Ako ste ga narezali, pohranite ga u zatvorene posude u hladnjak, ali također pojedite kroz par dana.

11. Avokado

Ovo zdravo voće čuvajte van hladnjaka, ali samo ako ga planirate pojesti odmah, a ako ste ga planirali čuvati, onda je ipak bolje staviti ga u hladnjak. Ako želite da bude savršen za jelo, stavite ga u papirnatu vrećicu uz banane.

12. Med

Med čuvajte u zatvorenim posudama na hladnom mjestu u kuhinji i ne na suncu, ali ga ne stavljajte u hladnjak jer će biti tvrd i teško ćete ga namazati na kruh.

13. Kečap

Ako nije otvoren, može potrajati i do godinu dana, prema pisanju stručnjaka sa instituta za hranu Cornell sveučilišta. Jednom kada ga otvorite mora se potrošiti u mjesec dana, ako ga držite na policama, a ako je u hladnjaku, može potrajati i do 6 mjeseci.

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!