Zdravlje

Zdravlje

13 simptoma da nešto nije u redu sa štitnjačom, a na njih morate pripaziti

Shutterstock

Hormoni štitnjače su glavni regulatori organizma i ključni su za odrađivanje svih procesa koji se odvijaju u svim organima i tkivima.

Simptomi problema sa štitnjačom su često nejasni, ali stručnjaci upozoravaju da, ako primijetite bilo koji od simptoma koje ćemo navesti, posebno ako ne prolaze, potražite pomoć liječnika.

1. Promjene u spavanju

Ako nikada niste imali problema sa spavanjem, ali u posljednje vrijeme nikako da se dobro naspavate, moglo bi značiti da imate problema sa štitnjačom. Preaktivna štitnjača proizvodi određene hormone koji mogu stimulirati centralni živčani sustav i voditi do nesanice, savjetuje dr. Hossein Gharib sa sveučilišta Harvard.  Ako se pak osjećate umorno nakon cijele noći sna, možda je vaša štitnjača neaktivna i ne proizvodi dovoljno hormona.

2. Anksioznost

Hiperaktivna štitnjača može utjecati na raspoloženje i ako ste primijetili da ste od jednom anksiozni, moguće da se radi o hiperaktivnoj štitnjači. Anksioznost koja se javlja zbog ovog problema obično nije uz ništa vezana već se radi o prevelikoj aktivnosti mozga koji vodi do toga da se više ne osjećate dobro zbog prevelikog uzbuđenja.

Sve što morate znati o ovogodišnjem cijepljenju protiv gripe, a evo i za koga je cjepivo besplatno

3. Promijene u probavi

Česti zatvor može biti posljedica neaktivne štitnjače jer hormoni koje proizvodi također igraju veliku ulogu u stanju probave, a ako ih se proizvodi premalo, može doći do ovog problema, navodi dr. Ashita Gupta, endokrinolog bolnice Mount Sinai Roosevelt u New Yorku.

4. Gubitak dlaka

Posebno ako se radi o obrvama, koje će prve odati da se možda radi o problemima sa štitnjačom. Bilo da radi previše ili usporeno, ona utječe na rast kose.

5. Znojenje bez razloga

Pretjerano znojenje kada se ne naprežete može biti znak hiperaktivne štitnjače. „Ona regulira tjelesnu energiju, a ako je razina hormona povišena, onda i metabolizam ubrzano radi, zbog čega će vam stalno biti vruće“, navodi dr. Gupta.

6. Nakupljanje kilograma

Ako primijetite nakupljanje kilograma a da niste puno toga promijenili u prehrani, moguće se radi o neaktivnoj štitnjači koja će usporiti metabolizam i potrošnju kalorija.

7. Gubitak kilograma

 Ako odjednom možete ući u odjeću u koju niste stali nekoliko godina, a niste promijenili način ishrane, možda vaša štitnjača pretjerano radi.

8. Maglica u glavi

Kada štitnjača ne radi dobro, ne radi niti vaš mozak. Maglica u mozgu, ili zbunjenost, mogu biti simptom da nešto nije u redu, a neki su pacijenti prijavili kako imaju poteškoća s pamćenjem, navodi dr. Gupta.

9. Previše energije

„Pacijenti se znaju požaliti da se osjećaju kao da su popili previše kave ili da osjete preskakanje srca čak i kada odmaraju“, dodaje Gupta.

Pucanje kapilara u oku – krivac su ozljede i visoki tlak, ali i neke iznenađujuće situacije

10. Umorni ste i tijekom dana

Dnevni umor i poriv za odmorom mogu biti simptomi neaktivne štitnjače, jer je tijelu potrebna energija koju proizvodi kako bi imalo snage za sve dnevne zadatke.

11. Neredoviti ciklusi

Štitnjača pomaže i u regulaciji menstrualnog ciklusa, a ako vaše mjesečnice postaju obilnije, traju dulje i dolaze prije vremena, moguće je u pitanju vaša štitnjača koja pretjerano radi.

12. Neplodnost ili pobačaj

Žene koje imaju problema s plodnošću, a nemaju tih problema u obitelji, ili one koje dožive pobačaj, možda bi trebale pregledati štitnjaču jer će manjak hormona utjecati na ovulaciju i mogućnost pobačaja.

13. Razvojne poteškoće kod djeteta

Problemi sa štitnjačom se različito manifestiraju kod djece, kaže dr. Gupta, jer oni ne znaju uvijek izraziti svoje simptome. Ako primijetite da rastu sporije od svojih vršnjaka, žale se na bol u mišićima ili učitelji kažu da nisu fokusirani imaju previše energije, možda biste trebali provjeriti stanje njihove štitnjače.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo