Zdravlje

Zdravlje

15 ranih signala multiple skleroze koje svaka žena treba zapamtiti

Shutterstock

Utrnulost ili gubitak vida su samo neki od simptoma na koje trebate obratiti pažnju.

Utrnulost ili gubitak vida su samo neki od simptoma na koje trebate obratiti pažnju 
Možda vam se osjećaj umora ili trnci u prstima ne čine kao ozbiljni simptomi, ali upravo oni mogu biti prvi simptomi multiple skleroze. 

Ova bolest može utjecati na cijelo tijelo, od mozga do nožnih prstiju, navodi dr. Barbara Giesser, profesorica kliničke neurologije. Uvijek je potrebno pratiti što nam tijelo govori, a na promjene treba reagirati i posjetiti liječnika, posebno ako doživljavate neke od simptoma u nastavku. 

Simptomi multiple skleroze 

MS može pokazati brojne simptome jer bolest napada različite dijelove živčanog sustava, a nešto što se događa često naziva se relaps bolesti i događa se kod oko 80 posto pacijenata a znači povratak simptoma ili pojavu novih, a kada se simptomi povuku, to se zove faza remisije. 

I uz bolest se može naći pozitivna strana života: Budite sreća koju želite vidjeti svugdje i uvijek

Evo koji se simptomi rano najčešće javljaju, a otkriva ih dr. Giesser: 

 1. Umor: Ovo je najčešći simptom koji se javlja. Kako je MS najčešće bolest mladih žena, nije neobično da se one žale da su jako umorne i da se to povezuje sa životnim obvezama. Upamtite da je važno pratiti svoje tijelo i biti uporan dok se ne dođe do dijagnoze. 
 2. Utrnulost ili trnci: Ako se često jave ali i brzo prođu, posebno na rukama i nogama, u pitanju može biti uobičajen simptom MS-a, ali naravno da to ne mora biti jedini uzrok ovih neugodnih promjena. 
 3. Problemi s vidom: Jedan od najčešćih prvih simptoma bolesti može upravo biti problem s vidom, a gubitak se može javiti na jedno ili oba oka. Ponekad se javljaju promjene u percipiranju boja. Ako se javlja i bol kada mičete okom, ne ignorirajte jer se može raditi o MS-u. 
 4. Slabost: Osjećaj slabosti se može javiti na jednoj strani tijela ili i na desnoj i lijevoj, posebno u nogama. 
 5. Grčevi i ukočenost: Ovaj se simptom može javiti u blagom ili jakom obliku kada dolazi do teških grčeva, a najčešće se javlja u nogama. 
 6. Problemi s ravnotežom: MS može direktno utjecati na ravnotežu, a gubitak vida ili slabost ga mogu samo pogoršati. 
 7. Ukočenost torza: neki ljudi mogu doživjeti simptom kao da je netko zategnuo remen oko torza, a posljedica je to oštećenja živaca. 
 8. Bol: Nekada se mislilo kako MS ne uzrokuje bol i ako se onda javlja da je u pitanju neka druga bolest. Bol se može javiti u obliku grčeva, bolnih živaca ili osjećaj da prolaze tijelom bolni trnci. 
 9. Učestali odlazak na toalet: Najčešće se javlja problem radi čestih odlazaka na toalet ili se javlja osjećaj kao da moraju na toalet ponovo jer nisu do kraja ispraznili mjehur. 
 10. Seksualni problemi: MS može utjecati na seksualnost gdje se javlja nemogućnost postizanja orgazma ili erektilna disfunkcija kod muškaraca. Smanjen libido može biti posljedica. 
 11. Zatvor: Bolest utječe i na pokretljivost crijeva a često se javlja uz neki drugi simptom kao što je slabost u ekstremitetima. 
 12. Depresija: Prema studijama, oko 50 posto osoba s MS-om se bori i s depresijom, a i anksioznost je učestala. Ako se ne osjećate mentalno dobro, svakako razgovarajte s liječnikom kako bi vam se pomoglo terapijom. 
 13. Kognitivne promjene: Često se događaju i ovi problemi, a mogu se manifestirati tako da morate nešto nekoliko puta pročitati kako bi shvatili, ili teško razlikujete riječi te kratko pamtite. 
 14. Tremor: Ruke ili noge se tresu kada osoba nešto njima želi napraviti. Rehabilitacija ili tehnike meditacije mogu pomoći. 
 15. Poteškoće s gutanjem i govorom: Ponekad bolest uzrokuje poteškoće s gutanjem, ali i govorom. Ako se radi o MS-u, onda će se javiti i drugi simptomi, ali dobro je svaki pojedinačno imati na umu. 

Jesu li određene krvne grupe podložnije autoimunim bolestima? Evo odgovora

KAKO LIJEČITI MULTIPLU SKLEROZU?

“Kod osoba s blagim oblikom multiple skleroze liječenje započinjemo lijekovima umjerene učinkovitosti, ali odlična sigurnosnog profila, a tek ako oni zataje, odlučujemo se za lijekove jače učinkovitosti, ali lošijega sigurnosnog profila. Obilježja su ovog pristupa da bolesnik mora kontinuirano primati terapiju. Drugi pristup liječenju jest imunorekonstitucijski, pri kojemu pulsnom imunosnom rekonstitucijom dovodimo do (prolaznog ili trajnog) resetiranja imunosnog sustava s potencijalom trajne remisije. Nakon primjene jednog od takvih lijekova bolesnik može biti bez ikakve terapije, dobivati dodatne cikluse istog lijeka prema potrebi ili nastaviti terapiju održavanja nekim od lijekova umjerene učinkovitosti, ali odličnoga sigurnosnog profi. Danas je za liječenje relapsno remitirajuće multiple skleroze (RRMS) odobreno više od 10 lijekova, od kojih su neki blage do umjerene učinkovitosti, ali dobra sigurnosnog profila, a neki visoke učinkovitosti, no lošijega sigurnosnog profila. S obzirom na velik broj dostupne terapije, problem je kako se odlučiti za optimalno liječenje bolesnika s RRMS-om.”, stoji pojašnjenje na stranicama hrcak.srce.hr, liječnika Maria Habeka s Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo