Zdravlje

Zdravlje

Jesu li određene krvne grupe podložnije autoimunim bolestima? Evo odgovora

Shutterstock

Neka istraživanja kažu kako je moguće da ste radi krvne grupe podložniji autoimunim bolestima.

Dr. Karl Landsteinerje dobio i Nobelovu nagradu radi stvaranja sistema krvnih grupa ABO, a najpoznatija je metoda klasifikacije krvnih grupa

Koje krvne grupe postoje? 

Vaša krvna grupa je određena tipom proteina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima koji se nazivaju antigeni i po njima grupa dobiva naziv. Na primjer krvna grupa A ima A antigene, tu su još B, AB i O. Sigurno znate da postoji negativna i pozitivna krvna grupa, a radi se o prisutnosti antigena koji se zove Rh faktor, pa ako je vaša krvna grupa A + to znači da antigen se nalazi na površini crvenih krvnih zrnaca, a grupa – znači da ga nema. 

Koja je poveznica krvne grupe i autoimunih bolesti 

Autoimune bolesti su stanje koje se razvija kada imunološki sustav napada zdrave stanice u tijelu, mada nije još potpuno jasno zašto se kod nekih osoba razvijaju, pretpostavlja se da utječu faktori iz okoliša ali i genetika. 

Rak želuca, krvni ugrušci, bolesti srca… Krvna grupa otkriva kojim ste bolestima podložniji

Dijabetes 

Dijabetes tip 1 je autoimuna bolest u kojoj tijelo napada stanice štitnjače. Tip 2 je stanje kada tijelo postane otporno na inzulin ili ga ne proizvodi dovoljno, a neki znanstvenici smatraju da se isto radi o autoimunom stanju, ali je potrebno provesti još istraživanja. 
Podaci se ne podudaraju u svim područjima ali neka istraživanja tvrde ovo: 

 • Studija provedena prošle godine otkriva kako je grupa 0 povezana sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tip 2, a grupa B sa povećanim. 
 • Druga studija iz iste godine je pak otkrila kako su povećane šanse kod osoba koje imaju krvnu grupu A. 
 • Studija od prije 5 godina, provedena u Pakistanu je došla do sličnih rezultata i ističe kako osobe s krvnom grupom B imaju najviše šanse da će se kod njih razviti ovaj tip dijabetesa. 

Reumatske bolesti 

U ovu grupu bolesti spada više od 200 stanja, a očituje se pojavom boli u zglobovima, konvektivnom tkivu i tetivama. 

 • Studija provedena 2017. godine u Turskoj je proučavala poveznicu između krvne grupe i pojave autoimunih reumatskih bolesti. Otkrilo se da se češće javlja kod osoba s određenom krvnom grupom. 

Bolesti koje su najčešće kod osoba s krvnom grupom A su: 

 • Spondiloartritisi 
 • Vaskulitis
 • Miješana bolest vezivnog tkiva. 
 • Behcet-ov sindrom  
 • Reumatoidni artritis 

Bolesti koje se češće javljaju kod krvne grupe 0: 

 • Obiteljska mediteranska vrućica 
 • Sistemski eritematozni lupus
 • Sistemska skleroza 
 • Sjögrenov sindrom 
 • Sve bolesti se rjeđe pojavljuj kod osoba s krvnom grupom AB. 

Lupus

Lupus je kronična autoimuna bolest koja može pogoditi razne dijelove tijela, uključujući kožu, zglobove, srce, pluća, krv, bubrege i mozak. Najčešći oblik lupusa se naziva sistemski eritemski lupus  

 • Studija iz 2019. godine provedena u Iranu je upravo ovaj oblik lupusa primijetila češće i s ozbiljnijim simptomima kod grupe A i B. 
 • Studija provedena u Brazilu je došla do informacije kako osobe koje imaju ovaj oblik lupusa te im je krvna grupa A imaju povećan rizik da će imati malo jače simptome bolesti. 

Upalna bolest crijeva 

Postoje dvije važne vrste upalnih bolesti crijeva – ulcerozni kolitis i Chronova bolest. Evo što govore noviji podaci o ovim stanjima i krvnoj grupi.

 • Studija provedena 2016. godine u Kini nije pronašla poveznicu između krvne grupe i prevencije bolesti. Saznali su da osobe s krvnom grupom AB bolje reagiraju na terapiju lijekovima.
 • Studija provedena prošle godine nije pronašla poveznicu između krvne grupe i razvoja ulceroznog kolitisa.
 • Novija studija iz Koreje pokazuje kako bi krvna grupa 0 mogla djelovati kao zaštitni faktor od razvoja Chronove bolesti.

Studija koja je provedena naknadno u Italiji je pokazala kako osobe s krvnom grupom 0 imaju manje šanse da će se kod njih razviti Chronova bolest ili da će imati ozbiljan oblik bolesti. 

Multipla skleroza

MS je autoimuna bolest koja se javlja kada imunološki sustav napadne zaštitni sloj živaca. Studija provedena 2019. godine, pokazuje kako osobe s krvnom grupom A+ i B+ imaju povišen rizik od razvoja MS-a.

Imajte na umu: 6 ranih simptoma multiple skleroze koje ne smijete zanemarivati

Celijakija 

Za sad znanstvenici nisu uspostavili poveznicu između razvoja celijakije i krvne grupe ali većina osoba s celijakijom ima antitijela u organizmu koja su specifična za ovu bolest. 

Hashimotov tireoiditis

Hashimotov tireoiditis pripada skupini autoimunih bolesti, najčešći je uzročnik snižene funkcije štitnjače (hipotireoidizam). Kod  Hashimovog tireoiditisa može postojati gušavost (struma), iako štitasta žlijezda po svojoj veličini može biti normalna. 

Studija iz 2019. godine je pronašla dokaze kako bi mogla postojati poveznica između grupe 0 i ove bolesti. U studiji su praćeni pojedinci s bolestima štitnjače, a Hashimoto su u većini slučajeva imali oni s grupom 0. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo