Zdravlje

Zdravlje

4 ozbiljna zdravstvena problema povezana sa psorijazom

Od psorijaze boluje više od 100 milijuna ljudi u svijetu. Liječenje može biti dugotrajno i popraćeno nuspojavama, a sama bolest može negativno utjecati na psihičko zdravlje oboljelih i njihov profesionalni i privatni život.

Psorijaza je kronična kožna bolest koja zahvaća između jedan i tri posto opće populacije. Problem zadaje crvena, zadebljala koža prekrivena srebrnobijelim, mekinjastim i suhim ljuskama. Promjene najčešće nastaju na laktovima, koljenima, vlasištu, na trupu ali mogu se pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela, kao što su nokti.

Psorijaza je puno više od neugodnog osjećaja i prizora,  ona povećava rizik za nastanak drugih, ozbiljnih bolesti.

1. Pretilost i dijabetes

Osobe koje pate od dijabetesa tipa 2 imaju 50 posto veće šanse da obole i od psorijaze, a isto se odnosi i na pretile osobe. Iako se za povezanost među ovim stanjima zna već dugo, nova je studija kao uzrok tome dodala i genetiku.

2. Depresija i tjeskoba

Dugi se niz godina ova bolest povezuje s mnogim moguće štetnim učincima na mentalno zdravlje, no stručnjaci se nisu temeljito pozabavili procjenom psiholoških ishoda kod pacijenata. Američki su istraživači prije par godina proučavali zdravstvene podatke Britanaca od kojih je preko 146.000 bolovalo od blagog oblika psorijaze. Usporedno s kontrolnom skupinom, osobe koje su bolovale od psorijaze bile su izložene 39 posto većem riziku kliničke depresije, 31 posto većem riziku tjeskobe i 44 posto povišenom riziku suicida, tvrde znanstvenici Sveučilišta Pennsylvania.

3. Povećan rizik za moždani udar

Studija u kojoj je sudjelovalo 4,5 milijuna osoba pokazala je kako su najvećem riziku izloženi mladi bolesnici s teškom psorijazom. Zašto je tome tako? Istraživači tvrde da koža i krvne žile mogu dijeliti slične izvore upale zbog čega su osobe sa psorijazom izložene većem riziku od moždanog udara i poremećaja srčanog ritma. 

4. Psorijatični artritis 

Gotovo svaka četvrta osobe koja boluje od psorijaze vjerojatno boluje i od psorijatičnog artritisa, a da toga nije ni svjesna. Tako je barem pokazalo istraživanje američke Nacionalne zaklade za psorijazu, čiji su stručnjaci intervjuirali gotovo 500 osoba koje boluju od psorijaze i psorijatičnog artritisa. Ustanovili su kako 22 posto oboljelih također na sebi primjećuju simptome psorijatičnog artritisa: bol u zglobovima, bol koja se premješta od zgloba do zgloba, toplinu u ovom području te natečene prste na rukama i nogama.

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo