Zdravlje

Zdravlje

4 prirodna lijeka za čir

Foto: Shutterstock

Čirevi su neugodne tvorevine koje se mogu liječiti i prirodnim putem

Ove bolne izrasline se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, a najčešće su to mjesta pokrivena dlakama, prepone, stražnjica, genitalije, leđa, vrat…

Čir na želucu, može nastati zbog velikog broja uzroka, među kojima je najučestaliji infekcija s H. Pylori (gram negativnom bakterijom) te kao oštećenje nastalo djelovanjem različitih lijekova i nesteroidnih antiupalnih lijekova. Čir mogu uzrokovati i stres, cigarete, određeni lijekovi te pretjerana konzumacija alkohola.

Čir se može liječiti lijekovima propisanim od strane liječnika, a kako oni mogu uzrokovati i određene nuspojave, ljudi se sve češće okreću prirodnim preparatima.

Donosimo nekoliko prirodnih solucija za liječenje čira:

1. Sok od kupusa

Ovo je popularan prirodni lijek za čir, a liječnici su ga navodno koristili u tu svrhu godinama prije postojanja tableta za to stanje. Bogat je vitaminom C, antioksidantom koji se pokazao djelotvornim u obrani od infekcija H. Pylori. Kupus također sаdrži i betа-kаroten, lutein i zeаksаntin, kаo i flаvonoide kempferol, kvercetin i apigenin. Naribajte kupus, posolite i dodajte sok jednog limuna, te ostavite da odstoji oko pola sata. Procijedite i uvijek konzumirajte svjež sok.

Blitva – odlična za zdravlje srca, mozga, kostiju…

2. Slatki korijen (Sladić)

Slatki korijen ili sladić pripada u mahunarke (kao što su šareni grah i soja) i ima slatkast okus. Sladić sadrži nekoliko spojeva učinkovitih u liječenju čira, uključujući glicerinsku kiselinu. Sladić i njegovi ekstrakti sigurni su za upotrebu u umjerenim količinama, do otprilike tri šalice dnevno. Imajte na umu kako dugotrajna uporaba ili uzimanje prekomjernih količina mogu izazvati neželjene posljedice u obliku glavobolje, letargije ili povišenog krvnog tlaka.  Ako sladić želite uzimati povremeno, kao preventivno sredstvo protiv čira, jednostavnopri kuhanju drugig čaj u njega dodajte malo sladića.

Sladić može pobijediti rak kože melanom!

3. Med

Med je pravo “skladište” moćnih ljekovitih svojstava! On ima snažna antiseptička, antioksidativna i pročišćavajuća svojstva koja gode tijelu, koži i zdravlju u cijelosti. Istraživanja su pokazala da med može značajno pomoći kod liječenja poremećaja poput čireva i bakterijskog gastroenteritisa.

4. Češnjak

Češnjak ima snažno dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno djelovanje koje se lako može usporediti s najboljim antibioticima. Studije su pokazale kako češnjak, zbog svojih svojstava ubrzava oporavak kod čira te sprječava njegov nastanak. Ako pojedete 2 režnja češnjak u danu, umanjili ste ćete za nastanak čira. Pojedete li ga na prazan želudac, učinak će biti još bolji!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo