4 savjeta za drijemanje na poslu i obnovu energije - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

4 savjeta za drijemanje na poslu i obnovu energije

Ponekad se probudite umorni, a trebate cijeli dan na poslu provesti sretni, veseli i puni energije.

Poslije ručka se često osjećamo umorno i teško. Umjesto da se koncentriramo na posao i obaveze, promatramo zidove ili događaje kroz prozor. I zato, nemojte popiti kavu, koja će vam pružiti prividan osjećaj energije, nego pokušajte odrijemati, odnosno napraviti tzv. power nap. Svi se u nekom trenutku dana osjećamo bezvoljno i umorno te nam je potrebno 5-10 minuta dodatnoga sna. Nacionalna američka udruga za san provela je studiju kojom su pokazali kako zbog nedostatka spavanja brojni ljudi zaspe na neprimjerenim mjestima poput sastanaka i za vrijeme vožnje. Također, nedostatak sna može biti jedan od okidača hipertenzije, dijabetesa, srčanih oboljenja i depresije.

1. Pronađite lokaciju

Pronađite mirno mjesto gdje vas nitko neće vidjeti kako biste se mogli opustiti. Ako ste jedni od sretnika koji imaju svoj ured, zamračite prozore, zatvorite ured i stavite naljepnicu na vrata “vraćam se za 15 minuta”. Uvijek možete pronaći praznu konferencijsku dvoranu, leći u autu ili staviti slušalice i osloniti se na svoj stol.

2. Odredite razdoblje dana

Kako biste dobili najviše od drijemanja, morate iskoristiti dobro vrijeme. Pokušajte odspavati oko podneva ili ranoga popodneva kako biste mogli spavati navečer. Stručnjaci su zaključili kako smo najumorniji između 13 i 16 sati, pa zato tada treba iskoristiti vrijeme za power nap.

3. Napravite ugođaj

Važan je osjećaj ugode i osobnosti, pa zato ponesite svaki dan sa sobom nešto što vas asocira na spavanje. Najdraži jastuk, dekica, odjeća ili pustite glazbu koja vas umiruje.

4. Pripazite na vrijeme

Najmanje što želite nakon spavanja je onaj osjećaj izgubljenosti i mamurnosti. To se događa kada popodnevni san traje predugo. Idealno vrijeme spavanja bilo bi 10-20 minuta. Namjestite alarm na pola sata kako biste si dali vremena da zaspite i uživajte u rješavanju obaveza s lakoćom.

 Ove su namirnice dobre za miran san i jutro puno energije

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo