Zdravlje

Zdravlje

4 temelja kvalitetne veze

Svaka veza, prijateljska, obiteljska, a najviše ona ljubavna, zahtijeva trud i ulaganje od samog početka. Naučite kako se postaviti i ostati na “čvrstim nogama”.

Iskušavajte nove stvari
Čvrstu veza temelji se na međusobnom povjerenju i podršci. Međutim to može izostati ako partneri upadnu u rutinu. Pronađite nove aktivnosti u kojima ćete oboje uživati. Možete partnera upoznati i s nekim hobijem kojim ste se bavili kada niste bili zajedno, kao i on vas sa svojim interesima.

Samostalnost, ali u granicama
Ako ste mislili da je dobra veza ona u kojoj partneri doslovno “dišu” zajedno, vrijeme je za buđenje! Imati suprotna mišljenja ili navike dobra je stvar. Umjesto da pokušate promijeniti drugu osobu, prihvatite da niste uvijek sukladni i odvojite malo vremena samo za sebe. Doza individualnosti uvijek dobro dođe. Tek kada ste sposobni biti i razmišljati samostalno, možete to kvalitetno činiti i u paru.

par-sretan-vrtBudite iskreni i otvoreni
Osim ako vaš partner nema vidovnjačke sposobnosti, imajte na umu da ljudi ne čitaju misli! Pitajte za sve što želite, i nemojte se bojati pokrenuti temu o kojoj želite razgovarati. Neizgovorene rečenice i neriješeni problemi veliki su kamen spoticanja kasnije u vezi. Budite iskreni i, još važnije, nemojte zlopamtiti tuđu iskrenost. Shvatite to kao način vlastitog rasta i razvoja. Naučite razgovorom, a ne svađom, riješiti sve nesuglasice i stvoriti atmosferu gdje je iskreno izgovoren stav na cijeni.

Ne bojte se pokazati svoju ranjivost
Ponekad nam se čini da su naše želje i snovi presmjeli za javnu deklaraciju i da je jedina reakcija koju bi izazvali – podsmijeh. Iz istog razloga rijetko svoje želje i govorimo u javnosti! Nitko ne želi biti predmet poruge. Naravno da situacija ne bi trebala biti takva. Stara izreka kaže: uvijek podržavajte snove svojih bližnjih, ma kako suludi zvučali, a vlastite možete promatrati kritičkim okom. Razgovarajte s partnerom o svojim ciljevima i idealima ma koliko iracionalno zvučali. Ovakva podjela intimnih sjećanja i misli može uvelike ojačati vezu i približiti par.

D. Šorgić

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo